Bersama PemimpinSemasa

Perbarisan Penghargaan Mej Jen Dato’ Mohd Sobri Paridaludin Hj Ismail

PAHANG: Seramai 18 pegawai dan 216 anggota Lain-Lain Pangkat Kor Risik Diraja (KRD) dan Bahagian Staf Perisikan Pertahanan (BSPP) terlibat dalam Perbarisan Penghargaan Mantan Timbalan Ketua Pengarah Perisikan Pertahanan (TKPP), Mej Jen Dato’ Mohd Sobri Paridaludin Hj Ismail di Padang Kawad Kolej Perisikan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) pada 19 Sep 2018.

Terdahulu dari itu, Mej Jen Dato’ Mohd Sobri Paridaludin Hj Ismail menerima tabik hormat terakhir dari kontijen perbarisan yang terdiri dari lima detasmen yang diketuai oleh Lt Kol Shahrizal Shahidan bertujuan sebagai tanda penghormatan menghargai jasa yang telah dicurahkan oleh beliau selama 38 tahun empat bulan enam hari berkhidmat di dalam ATM amnya serta TD khasnya.

Dalam ucapannya, beliau berasa terharu serta berbangga di atas persembahan perbarisan yang mantap dan segak serta mengucapkan terima kasih kepada Pemangku Ketua Pengarah Perisikan Pertahanan (KPPP), Mej Jen Dato’ Ismail Abetah dan Pengarah KRD, Kol Hamzah Mohd Ali yang mengaturkan dan merealisasikan perbarisan perpisahan ini.

Karier Mej Jen Dato’ Mohd Sobri Paridaludin Hj Ismail bermula pada tahun 1981 apabila ditauliahkan sebagai Lt M dalam Kor Rejimen Askar Jurutera Diraja (RAJD) namun pada tahun 1987 beliau nekad mengambil keputusan bertukar kor dengan menyertai KRD semasa berpangkat Lt.

“Sejak berhijrah menyertai KRD, kerjaya yang dilalui memberikan banyak pengalaman, pengetahuan dan kenangan tanpa menyedari saya sudah sampai ke penghujungnya.

“Jangkamasa perkhidmatan saya banyak memberikan opportunity dan rahmat sehinggakan membentuk siapa diri saya sebagai seorang individu serta berpeluang melanjutkan pelajaran ke pendidikan tinggi dalam dan luar negara demi perkembangan kerjaya serta membolehkan saya memegang beberapa jawatan penting,” jelasnya.

Tambahnya lagi, beliau dapat melihat perkembangan positif organisasi Perisikan Pertahanan dan KRD dalam konteks struktur organisasi, fasilitas, keanggotaan serta peningkatan terhadap hubungan perisikan serantau antarabangsa.

Selain itu beliau mengingatkan agar setiap warga KRD melengkapkan diri dan dapat memainkan peranan dengan lebih efektif dan efisien serta memperlihatkan kemampuan supaya KRD terus kredibel serta mampu melaksanakan misi dalam pelbagai dimensi.

Jawatan TKPPP merupakan jawatan yang paling lama disandang oleh Mej Jen Dato’ Mohd Sobri Paridaludin Hj Ismail iaitu selama enam tahun dan turut mendapat kepercayaan penuh dari Mantan Ketua Pengarah Perisikan Pertahanan, Lt Jen Datuk Abdul Hadi Hj Hussin dalam menentukan kelestarian BSPP.

Turut hadir, Panglima Medan Barat Tentera Darat, Lt Jen Datuk Azizan Md Delin, Panglima 3 Div, Mej Jen Dato’ Mohamad Abd Rahman, Ketua Projek Khas Jabatan Peguam Negara, Mej Jen Dato’ Ghazali Hj Ismail, AKS Perisikan, Brig Jen Dato’ Rezil Shahidin.

Gambar: Saifun Hakimi Zainon

Artikel Berkaitan

Back to top button

bonus new member

sicbo online