Bersama PemimpinLatihanSemasa

Jauhi Sebarang Gejala Negatif-PTD

NEGERI SEMBILAN: Panglima Tentera Darat (PTD), Jen Dato’ Seri Panglima Hj Ahmad Hasbullah Hj Mohd Nawawi mengingatkan kepada Perajurit Muda jangan sekali-kali mendekati atau mencuba sebarang gejala negatif demi menentukan kekuatan dan keutuhan Tentera Darat (TD) sebagai satu ketumbukan tempur sentiasa disegani dan digeruni.

“Gejala negatif seperti salah guna najis dadah, membuat kerja sambilan, pengaruh kawan dan media sosial yang tidak sihat, fahaman ekstremis yang berkait dengan agama, politik, isu semasa yang semakin berleluasa haruslah dielakkan.

“Saya tidak akan berkompromi dengan isu-isu disiplin dan integriti serta tidak akan teragak-agak mengambil tindakan tegas terhadap mereka yang bermasalah,” tegas PTD.

Beliau berkata demikian dalam ucapannya semasa Perbarisan Tamat Latihan Perajurit Muda Lelaki Siri 187/2018 bertempat di Padang Kawad Pusat Latihan Asas Tentera Darat (PUSASDA) pada 23 Feb 2019.

Selain itu beliau mahukan nilai-nilai spiritual dan pegangan agama sebagai teras pegangan kerana ianya dapat mengukuhkan jati diri di samping berpesan kepada Perajurut Muda agar tidak lupa akan asal usul masing-masing dan sentiasalah bertanya khabar kepada ibu bapa.

Tambahnya lagi, menjadi tanggung jawab semua pihak bagi menentukan budaya ketenteraan yang penuh taat setia dan disiplin terus kekal diwarisi serta tidak dipengaruhi mahupun dicampur aduk dengan elemen lain.

“Proses menimba ilmu dan pengalaman tidak terhenti di sini sebaliknya perlu diteruskan dan nilai-nilai teras serta kepahlawanan yang di terapkan mencerminkan betapa uniknya budaya ketenteraan di mana harus mengekalkan budaya tersebut seiring dengan sumpah perajurit dan Ikrar Kesateria serta tidak sekali-kali mengkhianatinya,” kata PTD.

Terdahulu dari itu, sebaik ketibaan PTD, beliau menerima tabik hormat dari 1792 Perajurit Muda yang berjaya menamatkan latihan selama enam bulan bermula dari 18 Ogos 2018 hingga 23 Feb 2019.

Konsep latihan yang dilaksanakan merangkumi 26 minggu di mana ianya dijalankan secara konvensional serta diselaraskan dengan bentuk latihan meliputi pembinaan karakter, pengetahuan am ketenteraan, pengendalian senjata, latihan jasmani serta kemahiran perang dan pengukuhan aspek kerohanian.

Objektif utama pelaksanaan latihan adalah untuk melatih dan melengkapkan Perajurit Muda dengan pengetahuan dan kemahiran asas ketenteraan sebelum diserapkan ke dalam pelbagai Kor dalam TD.


Anugerah Perajurit Muda Keseluruhan Terbaik dianugerahkan kepada Perajurit Muda Muhammad Daniel Adam Mohamad Zin diikuti empat anugerah lain mengikut kategori dimulai dengan Akademik Terbaik diberikan kepada Perajurit Muda Suhairi A’zali Radzi dan Kecergasan Jasmani Terbaik disandang oleh Perajurit Muda Jonathan Evedin.

Manakala Penembak Terbaik dianugerahkan kepada Perajurit Muda Mazlan Norli dan Kawad Terbaik diberikan kepada Perajurit Muda Hanafie Ajani.

Turut hadir Panglima Medan Barat TD, Lt Jen Dato’ Azizan Md Delin,
Panglima Latihan TD, Mej Jen Dato’ Wira Md Tajri Alwi, Panglima Logistik Tentera Darat, Mej Jen Dato’ Hanafiah Jaafar dan Ketua Staf TD, Mej Jen Datuk Mohd Zakaria Hj Yadi.

Gambar: SSjn Vijay Gaundar Arikrishnan

Artikel Berkaitan

Back to top button

bonus new member

sicbo online