Bersama PemimpinMisi PengamanSemasa

Penghantaran TPA M-15

KUALA LUMPUR: Panglima Angkatan Tentera, Jen Tan Sri Dato’ Seri Hj Affendi Buang TUDM telah menyempurnakan Majlis Penghantaran Kumpulan Induk Tim Pemantau Antarabangsa Mindanao Ke-15 (TPA M-15) di Pangkalan Udara Subang pada 12 Mac 2020.

Kumpulan Induk TPA M-15 yang diketuai oleh Timbalan Ketua Misi, Brig Jen Hj Khalil Mohd Ali TUDM bersama sembilan anggota terdiri daripada empat pegawai dan seorang anggota Angkatan Tentera Malaysia (ATM), dua pegawai Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan dua Pegawai Awam berlepas menggunakan pesawat C-130H TUDM. 

Penglibatan Malaysia mengetuai Tim Pemantau Antarabangsa Mindanao (TPA M) bermula pada 10 Oktober 2004 berikutan jemputan daripada Kerajaan Filipina atau Government of Philippines (GPH) dan Moro Islamic Liberation Front (MILF), sehingga kini sejumlah 13 tim telah diaturgerakkan menjalani misi di Mindanao. Tujuannya adalah untuk memantau gencatan senjata dan pembangunan sosio ekonomi di wilayah yang bergolak di Mindanao. 

Terdahulu, Kumpulan Pendahuluan TPA M-15 yang diketuai oleh Ketua Misi, Mej Jen Dato’ Muhammad Anwar Abdullah bersama empat anggota telah berlepas ke Mindanao pada 6 Mac 2020 menggunakan penerbangan komersil. 

Dalam ucapan perasmian PAT, beliau mengingatkan kepada semua TPA M-15 supaya terus menggalas amanah kerajaan Malaysia yang meletakkan harapan tinggi dalam usaha mewujudkan kesepakatan dan perdamaian di Mindanao.

“Pemilihan saudara sekalian adalah merupakan satu pengiktirafan di atas kredibiliti dan kepakaran yang dimiliki untuk menjayakan misi penting seumpama ini dan semestinya kejayaan kita dalam pelaksanaan misi ini akan sentiasa menjadi pehatian dunia,” ujar beliau.

Beliau turut berpesan supaya memberi perhatian terhadap aspek kesihatan dimana umum sedia maklum mengenai COVID-19 yang kini menjadi pandemik yang sangat nyata. 

“Ingatlah bahawa prevention is better than cure, oleh itu tingkatkan kesedaran mengenai wabak ini dan ambillah langkah berjaga-jaga sewajarnya,” tambah PAT.

Penugasan TPA M adalah sejajar dengan syarat-syarat perjanjian dan persefahaman yang dimuktamadkan termasuk Terma Rujukan (TOR) yang telah dipersetujui oleh pihak GPH dan MILF, konsep organisasi TPA M adalah secara lead nation kerana melibatkan beberapa buah negara iaitu Brunei, Jepun dan Kesatuan Eropah di mana Malaysia adalah sebagai negara peneraju dan juga fasilitator bagi proses perdamaian di antara GPH dan MILF.

Beberapa perjanjian damai yang ditandatangani di antara Kerajaan Filipina dan MILF membuktikan bahawa peranan TPA M telah mencapai sasaran dan berjaya mengembalikan kedua-dua pihak yang bertelagah ke meja rundingan.

Bagi perkembangan terkini proses perjanjian damai, GPH melalui Commission on Election (COMLEC) telah mengadakan satu pungutan suara (Plebiscite) untuk mendapatkan consensus rakyat di selatan Filipina mengenai sokongan kepada Bangsamoro Organic Law (BOL)/Bangsamoro Basic Law (BBL).

Sekiranya mendapat lebih banyak sokongan daripada penentangan, Bangsamoro Autinomous Region in Muslim Mindanao (BARMM) akan menggantikan Autinomous Region in Muslim Mindanao (ARMM), keputusan Plebiscite menunjukkan keputusan memihak kepada sokongan untuk BOL dan sekaligus mewujudkan BARMM. Pengerusi MILF, Murad Ebrahim telah mengangkat sumpah sebagai Ketua Menteri wilayah baru BARMM pada 22 Februari 2019.

Setakat ini, tiada sebarang insiden yang boleh menjejaskan proses perjanjian damai antara GPH dan MILF, kerajaan Malaysia telah bersetuju untuk meneruskan tugasan TPA M-14 bagi mewujudkan keadaan yang kondusif bagi kedua-dua pihak di dalam menjalankan proses rundingan damai sehingga wilayah Mindanao mencapai keamanan sepenuhnya.

Turut hadir, Panglima Angkatan Bersama, Lt Jen Dato’ Hj Yazid Hj Arshad TUDM, Timbalan Panglima Tentera Laut, Laksamana Madya Dato’ Abdul Rahman Ayob, Ketua Staf Tentera Darat, Mej Jen Dato’ Mohd Zakaria Hj Yadi, Ketua Staf Markas Pemerintahan Operasi Udara, Mej Jen Felix Gonsalves, Timbalan Pengarah Pengurusan (Latihan) PDRM, Deputi Komisioner Polis Dato’ Nerita Yaacob dan pegawai kanan ATM.

Gambar: Saifun Hakimi Zainon

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts.
Error: Error validating access token: The user has not authorized application 1332798716823516.
Type: OAuthException
Subcode: 458

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button