Bersama PemimpinSemasa

Ihya Ramadhan Tingkatkan Kesedaran Warga ATM

KUALA LUMPUR: Seramai 450 pegawai dan anggota Lain-Lain Pangkat (LLP) dari ketiga-tiga cabang Angkatan Tentera Malaysia (ATM) hadir dalam Majlis Pelancaran Tabung Ihya’ Ramadhan dan Sumbangan Tabung Zakat ATM 1442H/2021 disempurnakan Panglima Angkatan Tentera (PAT), Jen Tan Sri Dato’ Sri Hj Affendi Buang TUDM.

“Dengan wujudnya tabung ini, peluang untuk kita memperbanyakkan amal jariah serta membelanjakan harta ke jalan Allah akan lebih dipermudahkan.

“Hasil yang diperolehi daripada kutipan tabung Ihya’ Ramadhan tersebut akan digunakan untuk menampung perbelanjaan pelaksanaan aktiviti-aktiviti sepanjang bulan Ramadhan seperti penyediaan juadah berbuka puasa serta pelaksanaan program memasak dan mengagihkan bubur lambuk,” jelas PAT.

PAT berkata demikian semasa ucapan beliau dalam menyempurnakan Majlis Pelancaran Tabung Ihya’ Ramadhan dan Sumbangan Tabung Zakat ATM 1442H/2021 di Masjid Khalid Al-Walid pada 9 Apr 2021.

Acara tahunan yang dikoordinasikan oleh Jabatan Arah Kor Agama Angkatan Tentera (KAGAT) ini adalah bertujuan mengutip sumbangan derma dari individu dan syarikat bagi membiayai program dan aktiviti sepanjang Ramadan 1442H, menyemarakkan aktiviti syiar Islam di setiap masjid dan surau ATM khususnya pada bulan Ramadan dan meningkatkan kesedaran anggota untuk membuat persediaan fizikal dan spiritual bagi menyambut bulan Ramadan 1442H.

Majlis diteruskan dengan Penyampaian Mock Cheque Ihya’ Ramadan serta Sumbangan Tabung Zakat (TZ) ATM untuk Masjid dan Surau ATM berjumlah RM183,500 yang disampaikan oleh PAT kepada Panglima Tentera Darat, (PTD) Jen Tan Sri Datuk Zamrose Mohd Zain mewakili Tentera Darat, Ketua Staf Markas ATM, Lt Jen Datuk Mohd Zakaria Hj Yadi mewakili Markas ATM, wakil-wakil perkhidmatan TLDM dan TUDM dan wakil Surau Al-Hidayah, Wisma Kementerian Pertahanan.

Turut hadir, Timbalan Panglima Tentera Darat, Lt Jen Dato’ Mohammad Ab Rahman dan Panglima Medan Barat Tentera Darat, Lt Jen Datuk Muhammad Hafizuddeain Jantan.

Gambar: Pbt Muhammad Shafirin Mohd Radzi

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button