Bersama PemimpinSemasa

Projek Perintis Kerjaya Kedua Sediakan Khidmat Konsultasi dan Latihan Buat Bakal Pesara TD

KUALA LUMPUR: Panglima Tentera Darat (PTD), Jen Tan Sri Datuk Zamrose Mohd Zain memandang serius terhadap kehidupan bakal-bakal pesara Tentera Darat (TD) sebelum memulakan langkah baru di luar kerana TD memandang berat kepada anggota Lain-Lain Pangkat (LLP) yang akan menamatkan khidmat dalam Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dan menjalani kursus peralihan di Perbadanan Hal Ehwal Bekas Angkatan Tentera (PERHEBAT) lalu akan menjalani kehidupan sebagai pesara tentera.

“Saban waktu kita diterjah dengan isu-isu pesara atau veteran dihimpit dengan kesempitan hidup sehingga tular di media-media sosial mahupun media tempatan dan saya memandang perkara tersebut dengan penuh prihatin dan simpati di atas nasib yang menimpa warga veteran terutamanya veteran TD.

“Berdasarkan kajian yang dilaksanakan oleh Konsultan Ernst & Young pada tahun 2021, seramai 2,057 daripada 85 peratus pesara TD yang menamatkan perkhidmatan pada tahun 2020 menerima pencen bulanan dengan purata pencen sebanyak RM 1,800 sebulan dan ianya jelas berada di bawah paras had pendapatan garis kemiskinan negara iaitu sebanyak RM 2,208.00.

“Oleh itu, saya tidak mahu warga TD terutamanya warga veteran berada di dalam kemiskinan bagi meneruskan sisa hidup mereka selepas memerah keringat dan kudrat di dalam perkhidmatan dan TD serius menyokong aspirasi kerajaan yang telah dinyatakan melalui kertas putih pertahanan iaitu untuk meningkatkan taraf sosio ekonomi pesara tentera atau veteran dengan membantu mendapatkan peluang kerjaya kedua, menyediakan perkhidmatan konsultasi dan latihan peralihan.

“Selain itu, program perintis kerjaya kedua ini merupakan satu idea bagi memperkasakan kerjaya yang diurus selia oleh PERHEBAT melalui fungsi-fungsi Jabatan Hal Ehwal Veteran (JHEV) ATM yang bertujuan untuk mempersiapkan pesara TD dalam menghadapi cabaran getir arus kehidupan di luar perkhidmatan dan menyarankan supaya memilih kursus-kursus yang bersesuaian dengan minat serta kemampuan diri,” jelasnya.

Beliau berkata demikian ketika menghadiri Projek Perintis Kerjaya Kedua Anggota LLP TD di Dewan Dato’ Jamil pada 22 Jun 2021.

Kumpulan perintis ini melibatkan seramai 100 anggota LLP dari pelbagai kor bukan teknikal serta hasil perkembangan proses persaraan dan halatuju individu yang telah terpilih untuk menyertai kumpulan perintis tersebut akan dipantau sendiri oleh PTD.

Dalam menjayakan projek berkenaan, beberapa agensi terpilih terlibat secara langsung dalam  memainkan peranan lebih pro aktif dalam menyalurkan informasi terkini berkaitan pasaran dan peluang pekerjaan, antara agensi yang akan mengambil bahagian adalah JHEV dan PERHEBAT.

Turut hadir, Panglima Medan Barat Tentera Darat, Lt Jen Datuk Muhammad Hafizuddeain Jantan, Ketua Staf Tentera Darat, Mej Jen Dato’ Hj Subari Hj Tomo, Asisten Ketua Staf Perkhidmatan Anggota, Mej Jen Dato’ Hj Muhammad Anwar Abdullah.

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

bonus new member

sicbo online