Bersama PemimpinKebajikanSemasa

Program Transisi Kerjaya Dan Pembangunan Kendiri Tonjol Potensi Diri Sebenar

SELANGOR: Panglima Tentera Darat (PTD), Jen Tan Sri Datuk Zamrose Mohd Zain merakamkan ucapan penghargaan dan terima kasih kepada semua yang terlibat terutamanya kepada pihak Jabatan Hal Ehwal Veteran (JHEV) dan Perbadanan Hal Ehwal Bekas Tentera (PERHEBAT) dalam membantu Sel 3 Psikologi dan Kaunseling Cawangan Sumber Manusia (CSM) Markas Tentera Darat (MK TD) bagi membuka minda bakal-bakal pesara anggota Lain-Lain Pangkat (LLP) Tentera Darat (TD) mengenal pasti potensi diri yang sebenar serta membuat pemilihan bidang kemahiran yang bersesuaian.

“Adalah menjadi tanggungjawab saya selaku ketua perkhidmatan ini bagi melihat sedalam-dalamnya tentang isu yang sering dialami oleh pesara TD masa kini terutamanya berkaitan dengan kelangsungan hidup setelah bersara daripada perkhidmatan keramat ini.

“Saya tidak mahu melihat saudara sekalian menjadi sebahagian daripada mereka yang dahulu telah dihimpit dengan kesempitan hidup dan akhirnya ditularkan di media sosial dan media tempatan,” jelas PTD.

Beliau berkata demikian ketika menyempurnakan Penutup Program Transisi Kerjaya dan Pembangunan Kendiri Bakal Pesara TD di Kem Tun Ibrahim Kajang pada 28 Jun 2021.

Seramai 100 anggota LLP TD yang terpilih dalam Projek Perintis Kerjaya Kedua, memulakan langkah awal sebagai persediaan bergelar pesara dengan menghadiri Program Transisi Kerjaya dan Pembangunan Kendiri yang dilaksanakan mulai 25 sehingga 28 Jun 2021.

PTD berharap agar program ini akan menjadi titik tolak kepada semua peserta program berkenaan untuk mengenal pasti potensi dan keupayaan diri sebenar sebelum melangkah ke alam persaraan.

Selain itu, beliau juga berharap semoga ilmu dan pengetahuan yang diperolehi sepanjang program kendiri ini dapat menjamin matlamat utama dan mencapai objektifnya.

Pelaksanaan program sebegini seiring dengan penetapan Tonggak Ketiga Perintah Ulung PTD Ke-28 iaitu Pelestarian Kesejahteraan Warga yang amat menitikberatkan kebajikan kepada warga TD termasuk bakal pesara.

Gambar: Pbt Mohammad Fadzil Akirul

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

bonus new member

sicbo online