Bersama PemimpinSemasa

Mej Jen Nubli Hj Hashim Panglima 21 GGK Baharu

JOHOR: Panglima Tentera Darat (PTD), Jen Tan Sri Datuk Zamrose Mohd Zain telah menyempurnakan pemakaian pangkat Mej Jen kepada Brig Jen Nubli Hj Hashim bertempat di Markas 21 Gerup Gerak Khas (21 GGK) pada 6 Sep 2021.

Majlis kemudian disusuli dengan acara Serah Terima Tugas dan Penyerahan Tongkat Kuasa Panglima 21 GGK di antara Mej Jen Datuk Jamaluddin Jambi yang menyerahkan tugas kepada Mej Jen Nubli Hj Hashim sebagai Panglima 21 GGK Ke-15 yang baharu dan disaksikan oleh PTD.

Dalam ucapan PTD, beliau merakamkan ucapan terima kasih dan penghargaan kepada Mej Jen Datuk Jamaluddin Jambi di atas segala sumbangan dan jasa bakti yang telah dicurahkan di sepanjang tempoh perkhidmatannya kepada Tentera Darat (TD) amnya dan GGK khasnya.

Selain itu, PTD turut mengucapkan tahniah kepada Panglima 21 GGK yang baharu, Mej Jen Nubli Hj Hashim yang telah dinaikkan pangkat.

Mengimbas keperibadian mantan Panglima 21 GGK, Mej Jen Datuk Jamaluddin Jambi dilahirkan pada 21 Apr 1962 di Merlimau, Melaka dan menjalani latihan sebagai Pegawai Kadet di Sekolah Pegawai Kadet (SPK), Kem Sebatang Karah, Port Dickson pada 1 Jul 1980 serta ditauliahkan sebagai Lt Muda pada 11 Apr 1981.

Sepanjang perjalanan kerjayanya, beliau telah menyandang pelbagai jawatan penting antaranya Pemerhati di United Nations Mission for the Referendum in Western Sahara (MINURSO), Pegawai Memerintah Rejimen 11 Gerakhas (11 RGK), Ketua Staf MK 21 GGK dan Komander Malaysian Contingent (MALCON) West 2 di bawah misi United Nations Interim Force in Lebanon (UNIFIL).

Beliau juga pernah menjawat jawatan Ketua Jurulatih Pusat Latihan Peperangan Khusus (PULPAK), Komandan PULPAK, Ketua Penempatan Tim Pemantau Antarabangsa – Mindanao 9 (TPA-M9), Komandan Pusat Pengaman Malaysia, Panglima Briged Ke-31 Infantri Malaysia (31 Bgd) dan Ketua Staf Am Markas 21 GGK.

Mej Jen Datuk Jamaluddin Jambi akan menamatkan perkhidmatan pada 20 Apr 2022 setelah 41 tahun sembilan bulan menabur bakti di dalam Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dan jawatan terakhirnya sebagai Panglima 21 GGK Ke-14 bermula pada 20 Jul 2020.

Turut hadir, Asisten Ketua Staf (AKS) Sumber Manusia, Mej Jen Dato’ Mohd Sofi Md Lepi dan pegawai kanan MK 21 GGK.

Gambar: Pbt Muhammad Shafirin Mohd Radzi

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

bonus new member

sicbo online