Bersama PemimpinCovid19LawatanSemasaTentera Bersama Rakyat

ATM Dan KKM Komited Jayakan PICK Remaja

JOHOR: Menteri Kanan Pertahanan, Dato’ Sri Hishammuddin Tun Hussein menggesa Angkatan Tentera Malaysia (ATM) mengatur gerak lebih banyak Combat Medic Vaccination Team (CMVT) untuk membantu Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) memberi suntikan vaksin kepada orang awam khususnya di kawasan-kawasan pedalaman demi memastikan sasaran 90 peratus segera dicapai.

“Dalam pada itu, ATM akan memanfaatkan keupayaannya untuk membantu Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) mempercepatkan pemberian vaksin kepada pelajar menjelang sesi persekolahan secara berperingkat tidak lama lagi.

“Saya meminta ATM khususnya Tentera Darat (TD) memberikan tumpuan khas kepada pelaksanaan program vaksinasi pandu lalu ini agar dilaksanakan mengikut perancangan demi memastikan kesemua 13,800 remaja yang disasarkan selesai menerima dos vaksin lengkap menjelang hujung Okt 2021,” jelas Menteri Kanan Pertahanan.

Beliau berkata demikian dalam sidang media yang diadakan semasa tinjauan Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan (PICK) Remaja bertempat di Padang Kawad Batalion Keenam Rejimen Renjer Diraja (6 RRD), Ulu Tiram pada 25 Sep 2021.

Program yang dilaksanakan secara Pusat Pemberian Vaksin (PPV) Pandu Lalu itu dikhususkan untuk anak anggota TD, anak penjawat awam Kementerian Pertahanan (KEMENTAH) dan pelajar yang bersekolah dalam kem tentera berumur di antara 12 hingga 17 tahun.

Seramai 372 remaja melibatkan 293 anak tentera, 77 anak penjawat awam KEMENTAH, dan dua anak orang awam telah menerima vaksin sepanjang hari ini.

Terdahulu Panglima Tentera Darat (PTD), Jen Tan Sri Datuk Zamrose Mohd Zain mengiringi Menteri Kanan Pertahanan mendengar Taklimat Pelaksanaan Serta Konsep Operasi PPV Pandu Lalu yang disampaikan oleh Pemangku Panglima Briged Ketujuh Infantri Malaysia (7 Bgd), Kol Asri Shukor.

Pelaksanaan program peringkat TD ini telah bermula secara serentak di 31 lokasi PPV di dalam kem-kem tentera TD bermula pada 23 Sep 2021 yang lalu.

Aktiviti ini bertetapan dengan Tonggak Ketiga Perintah Ulung PTD Ke-28 iaitu Pelestarian Kesejahteraan Warga yang menitikberatkan aspek kesihatan dan kesejahteraan kendiri anggota selain dapat mengekang penularan wabak COVID-19.

Turut hadir, Panglima Divisyen Ketiga Infantri Malaysia, Mej Jen Dato’ Tengku Muhammad Fauzi Tengku Ibrahim.

Gambar: Pbt Muhammad Shafirin Mohd Radzi

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

bonus new member

sicbo online