Bersama PemimpinPasukan SimpananSemasa

MB Perak Ditauliah Pangkat Pegawai Kehormat AW

Kuala Lumpur: Menteri Kanan Pertahanan, Dato’ Seri Hishammuddin Tun Hussein menyempurnakan Majlis Pemakaian Pangkat Pegawai Tauliah Kehormat Askar Wataniah (AW) di Wisma Pertahanan pada 4 Feb 2022.

Menteri Besar (MB) Perak, Dato’ Seri Hj Saarani Mohammad dianugerahkan tauliah Brig Jen Kehormat dan dilantik sebagai Penaung Jawatankuasa Pendukung Askar Wataniah (JAKPAW) Negeri Perak melalui Majlis Angkatan Tentera Ke-592 (MAT Ke-52) yang bersidang pada 23 Mac 2021 yang lalu.

Penaung JAKPAW negeri dipertanggungjawabkan untuk merancang segala program pembangunan Rejimen Pasukan-pasukan AW di negeri berkenaan, membantu peruntukan dan pembangunan kem-kem AW.

Selain itu, JAKPAW negeri juga berperanan membantu dalam promosi untuk pengambilan AW dan menyalur bantuan kewangan secara berkala kepada pasukan AW di negeri berkenaan.

Turut hadir, Timbalan Menteri Pertahanan, Dato’ Sri Ikmal Hisham Abdul Aziz, Panglima Angkatan Tentera, Jen Tan Sri Dato’ Sri Hj Affendi Buang TUDM dan Panglima Tentera Darat, Jen Tan Sri Dato’ Seri Zamrose Mohd Zain.

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

bonus new member

sicbo online