3 DivLatihanMK Latihan & DoktrinSemasa

Eksesais HARINGAROO Kukuhkan Hubungan Pertahanan Malaysia dan Australia

PAHANG: Panglima Medan Barat Tentera Darat (PMBTD), Lt Jen Datuk Hafizuddeain Jantan menzahirkan rasa bangga dan syabas atas kejayaan pegawai dan anggota Batalion Ketujuh Rejimen Renjer Diraja (Mekanize) (7 RRD (Mek)) yang menamatkan latihan bilateral bersama Tentera Darat Australia (TDA).

“Saya mengucapkan syabas kepada semua yang terlibat dalam latihan,” jelas PMBTD ketika berucap semasa Penutup Eksesais HARINGAROO Siri 72/2022 di Felda Triang pada 11 Feb 2022.

Tambah PMBTD lagi, latihan yang dilaksanakan membuktikan bahawa Tentera Darat (TD) sentiasa komited melaksanakan latihan bilateral bersama negara asing.

“Objektif utama eksesais ini adalah untuk memupuk semangat kerjasama, setiakawan dan persefahaman antara kedua-dua angkatan tentera yang meliputi aspek pelaksanaan latihan bersama dan hubungan dua hala Malaysia dan Australia.

“Saya yakin sepanjang pelaksanaan eksesais, pegawai dan anggota tentera kedua-dua negara telah mempamerkan sikap profesionalisme yang tinggi dan terbaik merangkumi segala aspek pengetahuan, disiplin, pelaksanaan tugas, tatatertib serta meningkatkan pengetahuan ketenteraan” ujarnya.

PMBTD menyeru semua pegawai dan anggota yang terlibat untuk menjadikan eksesais ini sebagai platform untuk meningkatkan kompetensi dalam pelaksanaan tugas pada masa hadapan.

“Walaupun negara sedang menghadapi cabaran penularan COVID-19 semenjak tahun 2020, ianya tidak menjadi penghalang untuk kita mencari alternatif dalam mencapai Tonggak Keempat Perintah Ulung Panglima Tentera Darat Ke-28 iaitu Pengukuhan Hubungan Pertahanan Melalui Kerjasama Dua Hala Serantau dan Antarabangsa.

Terdahulu, PMBTD menerima tabik hormat daripada detasmen perbarisan yang diketuai oleh Mej Mohd Nazamuddin Mohmad Razali melibatkan lima pegawai dan 115 anggota Lain-Lain Pangkat (LLP) 7 RRD (Mek) serta anggota 134 Rifle Company Butterworth (134 RCB) TDA.

Eksesais ini berkonsepkan gerak mara Mekanize yang melibatkan Kenderaan Jenis A (KJA) pasukan bawah naungan Briged Keempat Infantri Malaysia (Mekanize).

Ianya merupakan siri latihan bilateral melibatkan TD dan TDA dalam perkongsian ilmu pengetahuan serta pengalaman dalam aspek doktrin, teknik, taktik dan prosedur dalam perlaksanaan operasi Mekanize.

Turut hadir, Panglima 4 Bgd (Mek), Brig Jen Dato’ Zahari Mohd Ariffin dan Penasihat Pertahanan Australia, Colonel Brandon Woods.

Gambar: Pbt Mohammad Fadzil Akirul

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

bonus new member

sicbo online