Bersama PemimpinSemasa

Old Putera 78 Menggamit Memori

KUALA LUMPUR: Panglima Tentera Darat (PTD), Jen Tan Sri Datuk Zamrose Mohd Zain mengiringi Panglima Angkatan Tentera (PAT), Jen Tan Sri Dato’ Seri Hj Affendi Buang menyempurnakan Majlis Perasmian Monumen dan Peletakan Plaka Old Putera (OP) 78 bertempat di Alumni Park, Maktab Tentera Diraja (MTD) pada 9 Jan 2021.

PTD yang merupakan alumni MTD, dari Kompeni C telah merasmikan monumen SIBMAS (AFSV) – 90 manakala PAT dan Panglima Tentera Udara (PTU), Jen Tan Sri Ackbal Hj Abdul Samad TUDM, yang juga merupakan ahli OP Intake 78, telah merasmikan monumen A4 SKYHAWK.

PAT dalam ucapannya menjelaskan setelah hampir 43 tahun beliau berkhidmat dalam Angkatan Tentera Malaysia (ATM), pada julung kalinya pertemuan kembali OP 78 telah dilaksanakan pada hari yang penuh bersejarah.

“Pelbagai memori dan kenangan menggamit perasaan ketika bergelar OP 78 pastinya dikongsikan kembali.

“Yang sama-sama memasuki Royal Military College (RMC) pada 1978 dan melihat bagaimana tempat ini telah pun melatih dan membentuk menjadi seorang rakyat Malaysia yang dapat menyumbang segala bakti-bakti kepada negara ini dari segi pelbagai bidang.

“Sepanjang 43 tahun meninggalkan MTD, pada tahun ini sahaja daripada OP 78 telah menjawat jawatan tertingi dalam ATM dan ini adalah satu percapaian yang amat dibanggakan bagi warga OP 78,” Jelas PAT.

Justeru itu, seramai 70 OP telah hadir bagi pertemuan kembali melalui acara perletakan plaka OP 78 di tapak Memorial Park MTD dan juga Perasmian Monumen juga turut dilaksanakan bertempat di Dataran Skyhawk bagi mengenang OP 78.

Acara diteruskan dengan lawatan ke Kompleks Lama MTD warga OP 78 disamping melihat Blok Penginapan mereka 43 tahun yang lalu.

Mengimbas kembali sejarah, MTD atau RMC telah ditubuhkan pada 3 Julai 1952 bertempat di Port Dickson, keunikan MTD adalah kerana ia merupakan satu-satunya Sekolah Berasrama Penuh yang melaksanakan ciri ketenteraan yang tunggal serta mempunyai prestij tersendiri.

Selain itu, MTD juga merupakan kombinasi sekolah menengah tentera dan juga pusat latihan pegawai tentera dimana Ia juga memiliki keunikan teristimewa kerana merupakan satu-satunya sekolah di Malaysia yang memiliki gelaran Diraja.

Seterusnya, diadakan perjumpaan bersama Putera di Padang Kawad MTD menyaksikan pertunjukan War Dance Putera MTD bagi memberi penghormatan kepada warga OP 78.

Turut hadir Komandan MTD, Brig Jen Dato’ Mohd Shaifuddin Mohd Shariff.

Gambar: Pbt Mohammad Fadzil Akirul

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

bonus new member

sicbo online