AgamaBersama PemimpinSemasa

TD Laksana Sambutan Hari Raya Aidil Adha dan Ibadah Korban Tahun 2022/1443H

KUALA LUMPUR: Panglima Tentera Darat (PTD), Jen Tan Sri Dato’ Seri Zamrose Mohd Zain menyempurnakan Majlis Ibadah Korban Peringkat Tentera Darat (TD) Tahun 2022/1443H yang diadakan di Padang Kawad Pancaragam Pusat Rejimen Askar Melayu Diraja pada 10 Jul 2022.

Terdahulu, acara dimulakan dengan Solat Sunat Aidiladha dan Khutbah yang disampaikan oleh Pengarah Agama Markas Tentera Darat (MKTD), Kol Habullah Salleh yang bertajuk, Pengorbanan Lambang Ketakwaan.

Seterusnya, acara diteruskan lagi dengan Penyerahan Pisau Sembelihan oleh PTD kepada Pengarah Agama MKTD sebagai simbolik kepada Majlis Ibadah Korban Peringkat TD pada tahun ini.

Ibadah Korban pada tahun ini melibatkan sebanyak 17 ekor lembu daripada warga TD yang mana sebanyak 12 ekor dikorbankan pada hari ini manakala lima ekor lembu akan dikorbankan pada 12 Jul 2022 di 92 Depoh Kenderaan Pusat (92 DKP).

Dalam majlis yang sama, PTD turut berkesempatan mengagihkan daging korban kepada warga TD yang hadir mengimarahkan majlis tersebut.

Turut hadir, Timbalan Panglima Tentera Darat (TPTD), Lt Jen Datuk Seri Mohammad Ab Rahman, Panglima Medan Barat Tentera Darat (PMBTD), Lt Jen Datuk Hafizuddeain Jantan, Ketua Staf Tentera Darat, Mej Jen Dato’ Mohd Sofi Md Lepi dan Panglima Logistik Tentera Darat, Mej Jen Hj Abdul Aziz Samsi @ Hj Shamsudin.

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

bonus new member

sicbo online