Bersama PemimpinHUTSemasaTrup TD

Perbarisan Tempur Sempena Hari ATM Ke-89

PAHANG: Sambutan Hari Angkatan Tentera Malaysia (ATM) Ke-89 Tahun 2022 bertemakan ‘Kedaulatan Negara Tanggungjawab Bersama’ disambut meriah dengan mengalu-alukan kehadiran masyarakat awam bagi menyaksikan perbarisan, persembahan aset udara dan pameran ketenteraan berbanding tahun sebelumnya yang dilaksanakan secara tertutup susulan daripada kekangan Prosedur Operasi Standard (SOP) akibat penularan COVID-19.

“Ketangkasan dan kemahiran yang dipamerkan oleh anggota ketiga-tiga cabang perkhidmatan dalam persembahan demonstrasi keupayaan aset membuktikan kredibiliti ATM walaupun berdepan cabaran dari segi kecanggihan teknologi terkini.

“Ketidaktentuan keadaan landskap keselamatan geostrategik serta geopolitik serantau dan global memungkinkan pelbagai ancaman baharu seperti Peperangan Hibrid sebagaimana berlaku di Ukraine, yang boleh mengakibatkan kemusnahan kepada kedaulatan sesebuah negara.

“Justeru, semua warga ATM hendaklah memperkukuhkan konsep kebersamaan bagi mengukuhkan daya tahan angkatan dengan merealisasikan empat keutamaan yang dinyatakan dalam Perintah Ulung saya iaitu Memperkasakan Kesiagaan ATM, Memperkasakan Warga ATM yang Cemerlang, Mengukuhkan Keupayaan ATM dalam Domain Siber dan Menterjemahkan Kertas Putih Pertahanan”.

Demikian sebahagian ucapan Panglima Angkatan Tentera (PAT), Jen Tan Sri Dato’ Sri Hj Affendi Buang TUDM semasa menyempurnakan Perbarisan Tempur dan Demonstrasi Aset ATM Sempena Hari ATM Ke-89 bertempat di Pangkalan Udara Kuantan pada 26 Sep 2022.

PAT menekankan bahawa Buku Strategi Ketenteraan Negara 2.0 (SKN 2.0) dihasilkan bagi mendukung aspirasi pertahanan negara dan menjelaskan perancangan strategi ketenteraan secara holistik agar ATM memperoleh kelebihan strategik dalam apa jua keadaan, mengaplikasikan opsyen ketenteraan berjulat luas (broad range military options) serta menjadi asas kepada pembangunan pertahanan nasional.

Beliau turut menyatakan kebajikan warga dan veteran ATM serta ahli keluarga akan terus diberi perhatian serius oleh ketiga-tiga panglima perkhidmatan termasuk memanfaatkan Badan Kebajikan Keluarga Angkatan Tentera (BAKAT) dalam memastikan moral warga sentiasa berada pada tahap terbaik.

Perbarisan Hari ATM Ke-89 pada tahun ini berkonsepkan statik dan demonstrasi seramai 1,469 pegawai dan anggota Lain-Lain Pangkat (LLP) melibatkan lapan detasmen yang terdiri daripada ketiga-tiga perkhidmatan diketuai oleh Lt Kol Ahmad Amir Shahidan TUDM dengan diiringi Pacaragam Gabungan ATM di bawah pimpinan Kapt Sabri Hamil TUDM.

Keistimewaan sambutan pada tahun ini dimeriahkan dengan Demonstrasi Keupayaan Aset dan kompetensi Pasukan Khas ATM yang terdiri daripada Gerup Gerak Khas (GGK), Pasukan Khas Laut (PASKAL) dan Pasukan Khas TUDM (PASKAU) serta simulasi serangan udara yang menonjolkan kemahiran dan kompetensi para Juruterbang ATM.

Perbarisan turut menyaksikan penyampaian anugerah melibatkan Penganugerahan Pingat Kedaulatan Negara kepada mereka yang terlibat dalam Op DAULAT dan diikuti Anugerah Sijil Kepujian PAT, Anugerah Kesiagaan PAT serta Anugerah Inovasi ATM.

Turut hadir, Panglima Tentera Darat, Jen Tan Sri Dato’ Seri Zamrose Mohd Zain, Panglima Tentera Laut, Laksamana Tan Sri Mohd Reza Mohd Sany, Panglima Tentera Udara, Jen Tan Sri Dato’ Sri Mohd Asghar Khan Goriman Khan, pegawai-pegawai kanan ketiga-tiga perkhidmatan dan warga ATM.

Gambar: Kapt Musyideen Ahmad Iskandar Shah, PW II Shamsul Zaidi Zolkoffly, LKpl Muhammad Nashriq Khairul Zaime, Pbt Mohammad Shukri Suhaimi, Pbt Mohammad Fadzil Akirul dan Pbt Tuan Mohammad Farizal Tuan Dir

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

bonus new member

sicbo online