Bersama PemimpinSemasa

Profesionalisme dan Keupayaan KPTD Terus Dipertingkatkan

KUALA LUMPUR: Julung kali selepas 69 tahun penubuhannya, Kor Polis Tentera Diraja (KPTD) memperoleh 40 buah Motorsikal Penguatkuasa model BMW R 1250 RT.

Terdahulu, Majlis Perasmian Penyerahan Motorsikal Penguatkuasa KPTD telah disempurnakan oleh Panglima Tentera Darat (PTD), Jen Tan Sri Dato’ Seri Zamrose Mohd Zain dalam Perbarisan Perasmian Motorsikal Penguatkuasa KPTD yang diketuai Lt Kol Kamarulzaman Abu Kassim dengan kekuatan seramai sembilan pegawai dan 41 anggota Lain-Lain Pangkat (LLP) di Padang Kawad Pusat Latihan Polis Tentera (PULAPOT), Kem Genting Klang pada 22 Dis 2022.

“Melihat kepada aspek mobiliti serta atur gerak aset semasa KPTD, semestinya menjadi kekangan utama dalam melaksanakan tugas-tugas kepolisan yang kian mencabar.

“Justeru, Tentera Darat telah meluluskan perolehan 40 buah Motorsikal Penguatkuasa secara sewaan selama lima tahun bagi membantu KPTD melaksanakan tugas dengan lebih efektif,” jelas PTD dalam ucapannya.

Model BMW R 1250 RT merupakan motorsikal dari kelas sport touring memiliki kuasa, kelajuan dan keselesaan serta beberapa ciri-ciri keselamatan yang sesuai dengan tunggangan jarak jauh.

Perkhidmatan Motorsikal Polis Tentera atau Military Police Patrol Bike telah digunakan sejak awal penubuhan KPTD sebagai kenderaan rondaan keselamatan dan tugas pengiring bagi orang kenamaan, konvoi kenderaan tentera serta konvoi membawa peluru dan bahan letupan.

Antara jenis motorsikal yang digunakan dalam perkhidmatan merupakan jenis scrambler dan Cruise Police Bike berjenama Suzuki GS550, Honda CBX 750P, Honda ST 1300P dan Kawasaki GTR 1400.

Jelas sekali perolehan motorsikal ini secara langsung akan meningkatkan keupayaan aspek penguatkuasaan KPTD dalam menjalankan tugas dan peranannya.

Perolehan aset dalam perkhidmatan semestinya mendukung tonggak pertama Perintah Ulung PTD Ke-28 iaitu Kelangsungan Misi dan Kesiagaan.

Usai perbarisan, PTD meneruskan sidang media di Ruang Rehat Pegawai PULAPOT sebelum diakhiri dengan acara bergambar dan menandatangani Buku Lawatan.

Turut hadir, Timbalan Panglima Tentera Darat, Lt Jen Datuk Seri Mohammad Ab Rahman, Panglima Medan Barat Tentera Darat, Lt Jen Datuk Muhammad Hafizuddeain Jantan dan pegawai-pegawai kanan TD.

Gambar: LKpl Muhammad Nashriq Khairul Zaime & Pbt Muhammad Shafirin Mohd Radzi

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

bonus new member

sicbo online