Bersama PemimpinSemasa

46 Pegawai Kanan TD Dinaikkan Pangkat

KUALA LUMPUR: Majlis Pemakaian Pangkat Pegawai Kanan Tentera Darat (TD) seramai 46 pegawai kanan disempurnakan oleh Panglima Tentera Darat (PTD), Jen Datuk Seri Mohammad Ab Rahman di Dewan Zulkifeli Zin, Wisma Perwira TD pada 1 Jun 2023.

Acara dimulakan dengan kenaikan pangkat Brig Jen ke Mej Jen didahului oleh Brig Jen Dato’ Md Rahim Mohammad yang kekal menjawat jawatan sebagai Asisten Ketua Staf (AKS) Markas Angkatan Bersama – J2 dan diikuti Brig Jen Hj Azelan Abu Bakar dinaikkan ke pangkat yang sama menjawat jawatan sebagai Ketua Pengarah Tadbir dan Logistik Markas Pemerintahan Medan Timur Tentera Darat (MK PMTTD).

Seterusnya, tiga pegawai dinaikkan ke pangkat Brig Jen melibatkan Kol Dr Mohamad Rudi Othman menjawat jawatan sebagai Pengarah Peperangan Informasi di Malaysian Defence Intelligence Organisation (MDIO) manakala Kol (Dr) Mohd Farid Alias menjawat jawatan sebagai Ketua Pengarah Kesihatan MK PMTTD dan Kol Abu Hashim Jamaludin kekal menjawat jawatan sebagai Pengarah Kor Risik Diraja (KRD).

Acara diteruskan dengan pemakaian pangkat ke atas Lt Kol Ahmad Rizakee Ahmad Satibi yang dinaikkan ke pangkat Kol dan sesi terakhir berlangsung dengan menyaksikan seramai 40 pegawai dinaikkan ke pangkat Lt Kol.

PTD mengucapkan tahniah kepada semua pegawai yang dinaikkan pangkat serta menjelaskan bahawa kenaikan pangkat merupakan suatu anugerah yang hadir bersama amanah, tanggungjawab dan tugas yang harus dipikul dengan sebaik-baiknya.

“Jadikan nilai-nilai murni sebagai pegangan yang akan menjamin kecemerlangan kerjaya saudara dan saudari pada masa hadapan,” jelasnya lagi.

Turut hadir, Timbalan Panglima Tentera Darat, Lt Jen Datuk Muhammad Hafizuddeain Jantan, Panglima Medan Barat Tentera Darat, Lt Jen Dato’ Tengku Muhammad Fauzi Tengku Ibrahim, Ketua Pengarah Perisikan Pertahanan, Lt Jen Datuk Ahmad Norihan Jalal, Ketua Pengarah Perkhidmatan Kesihatan, Lt Jen Dato’ (Dr) Zulkeffeli Mat Jusoh dan Ketua Staf Tentera Darat, Lt Jen Dato’ Mohd Sofi Md Lepi.

Gambar: Pbt Mohammad Fadzil Akirul

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

bonus new member

sicbo online