Bersama PemimpinSemasa

Eks JUNGLE FALCON Tingkat Hubungan Ketenteraan TDM Dan UAELF

PAHANG: Panglima Briged Keempat Infantri Malaysia (Mekanize) (4 Bgd (Mek)), Brig Jen Mohd Rafi Muhammad menyempurnakan upacara perasmian Pembukaan Eksesais JUNGLE FALCON Siri 1/2023 di Padang Kawad Batalion Ke-12 Rejimen Askar Melayu Diraja (Mekanize) (12 RAMD (Mek)) pada 6 Jul 2023.

Latihan bilateral yang dilaksanakan mulai 5 hingga 16 Jul 2023 ini merupakan julung kali diadakan di antara Tentera Darat Malaysia (TDM) dengan Tentera Darat Emiriah Arab Bersatu (UAELF) melibatkan seramai 15 pegawai dan 296 anggota Lain-Lain Pangkat (LLP) dari kedua-dua negara.

Acara dimulakan dengan pemakaian toha bagi pelantikan jawatan sepanjang eksesais dilaksanakan sebelum disusuli dengan gimik pembukaan eksesais.

Panglima 4 Bgd (Mek) berharap kesemua anggota telah membuat persiapan mental dan fizikal yang sewajarnya bagi memastikan eksesais ini dapat dilaksanakan dengan berkesan dan berjaya mencapai objektif yang ditetapkan.

Beliau turut mengucapkan selamat datang kepada delegasi UAELF dan berharap peluang ini digunakan sebaiknya untuk merasai pengalaman tinggal di negara beriklim tropikal selain dapat mengenali budaya Malaysia yang terdiri daripada pelbagai agama dan budaya.

Pelaksanaan latihan bilateral di antara TDM dan UAELF sejajar dengan Teras Keempat Perintah Ulung Panglima Tentera Darat Ke-29 iaitu Pengukuhan Hubungan Antarabangsa.

Turut hadir, Commander Of Thoban Combat Traning Center, United Arab Emirates Land Forces, Kol Mohammed Saeed Al Mazrou’i.

Gambar: Pbt Muhammad Shafirin Mohd Radzi

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

bonus new member

sicbo online