LatihanSemasaTrup TDTrup TD

69 Penuntut Kursus Asas Komando Dianugerahkan Beret Hijau

MELAKA: Panglima 21 Gerup Gerak Khas (21 GGK) merangkap Pengerusi Gerak Khas, Mej Jen Adi Ridzwan Abdullah mengingatkan agar sentiasa menjaga keagungan beret hijau sebagai sebuah imej Special Forces Operators yang profesional dan kompeten kerana ianya merupakan maruah dan kebanggaan Gerak Khas.

“Jagalah maruah beret hijau ini daripada dicemari dengan perbuatan yang sia-sia kerana kelak akan merugikan atas segala pengorbanan saudara-saudara semua yang telah bertungkus lumus untuk mendapatkannya.

“Adalah amat malang sekali jika Beret Hijau yang dipakai terpaksa dilucutkan secara keji disebabkan salah laku seperti tidak mematuhi arahan atau melakukan perbuatan yang bertentangan dengan peraturan perkhidmatan,” jelas Panglima 21 GGK.

Beliau berkata demikian ketika berucap dalam Perbarisan Tamat Latihan Kursus Asas Komando Siri AK/1/2024 di Pantai Betutu Laut, Sungai Udang pada 28 Apr 2024.

Terdahulu, acara dimulakan dengan pertunjukan demonstrasi serbuan pantai dan menyelamatkan tebusan serta demonstrasi seni mempertahankan diri dari penuntut kursus peningkatan kombat gerak khas sebelum disusuli dengan sesi ramah mesra Panglima 21 GGK bersama keluarga penuntut kursus.

Panglima 21 GGK kemudian menyempurnakan acara Perbarisan Penganugerahan Beret Hijau Gerak Khas serta Pisau Komando melibatkan seramai sembilan pegawai dan 60 anggota Lain-Lain Pangkat (LLP).

Acara turut diserikan dengan penyampaian hadiah Penuntut Terbaik yang dinobatkan kepada Lt M Ahmad Mujahid Siddiq Ahmad Rizal dari Batalion Ke-23 Rejimen Askar Melayu Diraja (23 RAMD).

Selain itu, Lt M Chan Ming Youn dari Batalion Kedua Rejimen Renjer Diraja (2 RRD) menjadi satu-satunya penuntut berbangsa cina yang berjaya menamatkan latihan selama 12 minggu setelah mengharungi pelbagai peringkat latihan.

Upacara perbarisan diteruskan dengan lafaz ikrar 12 Sumpah Perajurit Komando dan penyerahan bendera kepada Ketua Cawangan Komando sebagai tanda berakhirnya kursus.

Turut hadir, Ketua Staf Am 21 GGK, Brig Jen Ahmad Shuhaimi Mat Wajab, Ketua Staf Perkhidmatan 21 GGK, Brig Jen Syamsyawal Muhamad, Pengarah Gerak Khas, Kol Zolkinine Yunus dan Pemangku Komandan PULPAK, Lt Kol Valzahmer errino Mohd Tahir.

Gambar : LKpl Nik Ahmad Asyraaf Nik Husein

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

bonus new member

sicbo online