Bersama PemimpinMINDEFSemasa

Wira Somalia Terima Penghargaan

KEDAH: Seramai 90 Pegawai dan anggota Lain-Lain Pangkat (LLP) MALBATT 1 yang terlibat dengan pertempuran Bakara Market-Somalia menerima sijil dan syiling penghargaan daripada Menteri Pertahanan, Dato’ Seri Hishammuddin Tun Hussein dalam Majlis Mengenang Jasa Wira Pertempuran Pasar Bakara Somalia bertempat di Padang Kawad 19 Rejimen Askar Melayu Diraja (RAMD) Mekanise pada 28 Okt 2015.

Dalam ucapan Menteri Pertahanan, beliau menyatakan majlis penghargaan yang diadakan adalah bertujuan mengiktiraf pegawai dan anggota dari pasukan 19 RAMD Mekanise yang terlibat dalam misi menyelamat juruterbang pesawat Black Hawk serta 75 anggota Ranger Amerika Syarikat yang dikepung oleh Militia Farah Aideed, di Pasar Bakara, Somalia pada 3 dan 4 Okt 1993.

Prestasi pasukan MALBATT 1 – UNOSOM II adalah amat cemerlang. dan sepanjang kehadiran mereka di bumi Somalia, mereka telah menyelamatkan empat wartawan CNN yang terperangkap dalam kejadian tembak menembak antara puak bertelagah di HotelAl-Shahafi dan 17 hari kemudiannya mereka menyelamatkan Hakim UNOSOM II yang dijadikan tebusan militia Somalia dalam peristiwa Benadir Supreme Court.

Sementara itu, beliau turut menyatakan berhubung aspek kebajikan Veteran ATM termasuk wira-wira Somalia yang diraikan, peruntukan yang dibentang pada Bajet 2016 akan dimanfaat untuk memperkasa skim bantuan  yang dihulur kepada veteran seperti bantuan sara hidup, bantuan persekolahan, bantuan kemasukan ke IPTA, bantuan peralatan pesakit dan bantuan bencana, bantuan mengurus jenazah Veteran ATM Tidak Berpencen dan pembayaran ex-gratia.

Dalam pada itu, selain daripada pemberian sijil dan syiling penghargaan kepada wira-wira Somalia, persembahan pentomim yang melakonkan semula detik-detik pertempuran Pasar Bakara, juga memaparkan saat Allahyarham Kpl Mat Aznan Awang yang gugur akibat cedera parah ditembak RPG 7 pihak militia.

Turut hadir PAT, Jen Tan Sri Dato’ Sri (Dr.) Haji Zulkifeli Mohd Zin, KSU KEMENTAH, Dato’ Sri Abdul Rahim Mohamad Radzi, PTD, Jen Tan Sri Raja Mohamed Affandi Raja Mohamed Noor, Pegawai-pegawai Kanan, pegawai-pegawai, anggota LLP dan ahli keluarga wira-wira yang diraikan.


« 1 of 2 »

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

bonus new member

sicbo online