Semasa

Eks Semangat Bersatu Tingkat Tahap Profesionalisme TDM dan TDS

JOHOR: Seramai 15 pegawai dan 379 anggota Lain- Lain Pangkat (LLP) dari Tentera Darat Malaysia (TDM) dan Tentera Darat Singapura (TDS) diketuai Pegawai Memerintah Batalion Kelima Rejimen Askar Melayu Diraja (5 RAMD), Lt Kol Shamsuri Hj Noordin terlibat dalam Perbarisan Pembukaan Eksesais Semangat Bersatu Siri 22/2016 bertempat di Padang Kawad 5 RAMD pada 7 Nov 2016.

Acara pembukaan eksesais disempurnakan oleh Panglima Medan Barat Tentera Darat (PMBTD), Lt Jen Dato’ Sri Zulkiple Hj Kasim bersama Komander Doktrin dan Latihan TDS, Brig Jen Siew Kum Wong dengan simbolik acara dimulakan dengan pemakaian toha serta penyerahan bendera Kompeni A First Batalion Singapore Infantry Regiment (SIR).

Eksesais yang diadakan selama 11 hari bermula dari 3 hingga 13 Nov 2016 ini adalah siri eksesais gabungan yang diadakan setiap tahun antara TDM dan TDS atas dasar hubungan dua hala Malaysia-Singapore Military Cooperation Working Group (MCWG) sejak dari tahun 1989 lagi.

Objektif utama latihan bersama ini adalah untuk mengeratkan hubungan ketenteraan bagi mengukuhkan lagi tahap profesionalisme dan interaksi kedua-dua negara selain berupaya meningkatkan tahap pengetahuan serta pengalaman dalam fasa Peperangan Konvensional dari segi mempelajari teknik, taktik dan prosedur baharu dari kedua-dua belah pihak.

Dalam ucapan PMBTD,  beliau menyarankan kepada semua anggota TD agar menggunakan latihan ini bagi meningkatkan pengetahuan ketenteraan masa kini serta memperbaiki kelemahan yang telah dikenal pasti.

“Peluang untuk berlatih dengan tentera asing  seperti ini bukanlah mudah diperolehi kerana ia memerlukan perancangan yang teliti disamping perbelanjaan yang besar dan saya yakin tentu banyak perkara-perkara baharu yang boleh anda semua pelajari demi kebaikan TD dan diri sendiri,” tegas beliau.

Turut hadir Panglima 3 Div, Mej Jen Dato Hasagaya Abdullah, Panglima 7 Bgd, Brig Jen Mohd Hassan Loman, Ketua Pegarah OPLAT, Brig Jen Ya’cob Hj Samirann, Penasihat Pertahanan Singapura, Kol Desmond Chong Seow Aik dan Komander 2 SIB SLTC Pang Lead Shuan.

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

bonus new member

sicbo online