PengorbananRencanaSejarah

Keberanian Seorang Perwira: Laungan “Allahuakbar” Naikkan Semangat Juang Anggota Platun

[dropcap]P[/dropcap]ada 15 Julai 1976, di Hutan Simpan Ulu Muda, Gubir, Kedah, lebih kurang jam 8.10 pagi, dua anggota yang sedang berada di tempat mandi dekat anak sungai di bawah bukit tempat mereka berkhemah, telah ditembak oleh dua pengganas komunis. Tembakan tidak mengenai sasaran dan kedua-dua pengganas komunis telah melarikan diri. Semua anggota dalam pangkalan telah mengambil kedudukan siap sedia untuk menghadapi sebarang kemungkinan dan semua pengawal diarahkan balik ke dalam pangkalan.

Kapten Zainal bin Abdul Rashid, Ketua Kompeni Alpha, telah serta-merta membawa empat lagi anggota bersama beliau untuk melakukan penjejakan. Turut bersama beliau ialah Koperal Mohd Adnan, Prebet Razali, Prebet Ariffin bin Awang Murni dan Prebet Awang.  Pada mulanya, Prebet Razali menjadi peninjau hadapan sejauh 100 meter diikuti oleh Kapten Zainal, kemudian Prebet Ariffin pula menjadi peninjau hadapan juga pada jarak 100 meter.  Selepas itu Kapten Zainal sendiri yang menjadi peninjau hadapan meneruskan penjejakan menuju permatang.

Pada satu ketika, beberapa ekor ungka melompat-lompat di atas pokok dari permatang ke permatang. Prebet Ariffin menyatakan bahawa beliau mengesyaki kemungkinan ada orang di atas permatang yang membuatkan ungka-ungka tersebut bubar dan melompat-melompat.  Kapten Zainal telah mengingatkan supaya semua anggota bergerak dengan berhati-hati dan sentiasa berwaspada. Setelah bergerak dengan perlahan beberapa ketika, mereka sampai di atas permatang dan Kapten Zainal yang mendahului terus mencari perlindungan beberapa kaki di sebelah denai di hadapan mereka.

Sejurus kemudian, Kapten Zainal dengan tenang memerhatikan pergerakan sekumpulan pengganas komunis sedang bergerak di hadapan kedudukan mereka.  Setelah 15 orang pengganas komunis melintas, beliau bersama Prebet Ariffin terus mengekori mereka turun melalui permatang.  Tiga lagi anggota masih belum sampai di atas permatang. Setelah beberapa ketika mengekori kumpulan pengganas komunis tersebut, kelihatan beberapa orang pengganas berhenti dan meletakkan beg galas masing-masing. Ketika itu jarak antara mereka dengan pengganas komunis hanya antara lima hingga sepuluh ela sahaja.

Kapten Zainal memandang kepada Prebet Ariffin dan menganggukkan kepalanya mengarahkan beliau untuk menembak dahulu. Namun apabila beliau memicit picu, senjatanya tidak meletup.  Pengganas komunis yang berada di belakang sekali telah berpaling dan telah dapat melihat Prebet Ariffin. Dengan pantas Prebet Ariffin mencekah semula senjata dan serentak dengan itu mereka telah bersama menembak ke arah pengganas komunis. Kapten Zainal kemudian telah menjerit “Charge!” dengan sekuat hatinya sambil beliau terus meluru, menembak dan bergerak dengan berani menerpa ke arah pengganas komunis yang telah mula membalas tembakan. Prebet Ariffin dapat melihat seorang demi seorang pengganas komunis telah tumbang terkena tembakan Kapten Zainal. Prebet Ariffin sendiri telah turut berjaya membunuh seorang pengganas yang cuba mengambil senjata daripada rakan yang cedera untuk menembak Kapten Zainal.

Seorang pengganas komunis wanita yang sudah cedera sempat membaling sebutir bom tangan ke arah Kapten Zainal.  Bom tangan itu telah meletup berdekatan dengan beliau dan Kapten Zainal telah jatuh tertiarap di atas badan pengganas komunis wanita tersebut.  Senjata M16 yang dibawanya telah tercampak.  Apabila Prebet Ariffin cuba untuk menarik Kapten Zainal ke tempat selamat, beliau telah ditembak oleh dua orang pengganas komunis yang sedang berada di belakang sebuah busut yang kecil.  Lantas Prebet Ariffin dengan berani sambil melaungkan ‘Allahuakhbar’, merempuh kedua pengganas komunis dan menembak ke arah mereka.  Ketika itu tiga anggota lain telah sampai dan turut bertempur memberi bantuan tembakan.

Seorang pengganas komunis yang lain turut membaling bom tangan ke arah mereka namun tidak meletup dan pengganas komunis itu telah dapat ditembak oleh Prebet Awang. Pertempuran masih terus ber1aku dan tembakan daripada pengganas komunis yang lebih ramai semakin sengit. Bila melihatkan tidak nampak kelibat Kapten Zainal, mereka telah cuba memanggil namanya namun tiada jawapan.  Mereka seterusnya mula lemah semangat, tetapi kemudian Prebet Razali mula melaungkan ‘Allahuakhbar!, Allahuakbar!, Allahuakbar!’ serta disahut oleh anggota lain dan semangat mereka membara semula.

Mereka berempat mula menembak sambil bergerak cuba merapatkan diri pada Kapten Zainal.  Prebet Awang memberi tembakan perlindungan kepada KoperaI Mohd Adnan yang cuba rapat dan sempat mengambil senjata Kapten Zainal serta senjata M79 danpada pengganas wanita yang telah mati. Pengganas yang lain telah menembak bertubi-tubi ke arah mereka dan mereka berdua terpaksa berundur dan tidak berdaya untuk menarik Kapten Zainal ke tempat selamat.

Koperal Mohd Adnan kemudiannya telah menjerit dengan sekuat hati “Platun Satu, beri tembakan. Platun Dua, serang” sambil mereka berempat menembak bertubi-tubi ke arah pengganas komunis. Sejurus kemudian tembakan daripada pengganas komunis mulai reda. Pada jam 9.15 pagi pertempuran pun berhenti.  Seorang pengganas komunis yang berpura-pura mati telah melompat keluar dari perlindungan di sebelah kanan kedudukan mereka dan telah ditembak oleh Prebet Awang. Pada jam 10.20 Platun No 3 telah datang ke tempat pertempuran dan kemudian membuat penjejakan.

Setelah penggeledahan dijalankan, mereka telah menjumpai enam mayat pengganas komunis, dua wanita dan empat telaki, senjata pelbagai jenis termasuk selaras Mortar 60 mm serta 17 butir peluru mortar 60 mm, serta 31 butir peluru 40mm M79 serta beratus-ratus peluru senjata kecil yang lain.

Mereka yang terlibat dalam pertempuran di Hutan Simpan Ulu Muda Gubir telah menunjukkan semangat juang yang tinggi, semangat setia kawan ‘esprit de corps’ yang tiada bandingan.  Tindakan nekad, ketangkasan serta keberanian empat anggota, ketika cuba menyelamatkan Kapten Zainal, merupakan nilai-nilai ketenteraan yang patut disanjung dan dikenang.

Allahyarham Kapten Zainal yang telah menunjukkan keberanian serta sifat kepimpinan semasa bertempur dengan musuh negara telah dianugerahkan dengan bintang kehormatan tertinggi dalam keutamaan anugerah Persekutuan iaitu Seri Pahlawan Gagah Perkasa (SP) oleh SPB Yang Dipertuan Agong pada 1 Jun 1977.  Sebelum itu Allahyarham juga telah dianugerahkan oleh KDYMM Sultan Perak, Sultan Idris Shah dengan Pingat Keberanian Handal (PKH) pada 14 Ogos 1976.  Sebagai mengenang pengorbanan dan jasanya yang tinggi kepada negara dan ATM Allahyarham Kapten zainal juga telah dinaikan kepangkat Mejar secara – merta.

Sementara itu jasa dan pengorbanan Kopral Mohd Adnan bin Jonoh, Prebet Ariffin bin Awang Murni, Prebet Awang bin Ali dan Prebet Razali tetap tidak dilupakan.  Mereka telah dikurniakan dengan Kepujian Perutusan Keberanian (KPK) oteh SPB Yang Dipertuan Agong. Mereka juga telah dianugerahkan oleh KDYM Sultan Kedah dengan Bintang Perkasa Negeri Kedah (BPK) pada 18 Jun 1977.

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]Kisah perjuangan Allahyarham Mej Zainal bin Abdul Rashid SP ini telah diterbitkan di dalam buku Kemuliaan Nilai-Nilai Ketenteraan, terbitan Berita Tentera Darat Malaysia. ditulis oleh Lt Kol Hj Ab Aziz bin Ahmad (Bersara) pada tahun 2008. [/box]

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

bonus new member

sicbo online