Bersama PemimpinSemasa

LKpl Saddam Hussin Cef Terbaik Tentera

PERAK: LKpl Saddam Hussim Ahmad@Arifin di nobatkan sebagai Cef Terbaik dalam Majlis Penutup Ujian Kompetensi KPD Tahun 2019 disempurnakan Panglima Tentera Darat (PTD), Jen Dato’ Seri Panglima Hj Ahmad Hasbullah Hj Mohd Nawawi bertempat di Pusat Latihan Kor Perkhimatan Diraja (PULMAT) pada 17 Jul 2019.

Beliau yang mewakili Tim dari Zon Utara telah menunjukkan prestasi yang cemerlang semasa ujian tersebut dengan penilaian dikira dari penglibatan beliau dalam tiga acara berkumpulan iaitu field cooking, hot cooking dan black box.

Terdahulu PTD berkesempatan meyaksikan pelaksanaan Ujian Cef Tentera di mana beliau dipersembahkan serta menguji rasa masakan yang disediakan oleh peserta dalam Penyediaan Masakan Barat, Masakan Melayu, Hiasan Kek, Buah dan Sayuran.

Peserta-peserta yang terlibat ini telah diadili oleh juri-juri masakan yang terkemuka dan salah seorangnya ialah Master Chef Sabri Hassan.

Ujian Kompetensi KPD ini bertujuan menguji keupayaan dan menilai kemahiran anggota-anggota KPD melibatkan tiga tred kepakaran utama iaitu Tred Pengurusan Kenderaan Jenis B, Tred Pentadbir Logistik dan Tred Cef Tentera sejajar dengan hasrat PTD yang mahukan tahun 2019 adalah Tahun Latihan dan Penjajaran.

Seramai lapan pegawai dan 227 anggota Lain-Lain Pangkat (LLP) terlibat dalam ujian ini meliputi pelaksaan ujian seperti Penilaian Kemahiran Pengangkutan, Kemahiran Hantaran Udara, Kemahiran Bomba, Kepakaran Pemeriksa Stok, Kemahiran Memasak dan Seni Kulinari.

Ianya telah dilaksanakan pada 7 hingga 16 Jul 2019 dengan pelaksanaan lima ujian yang menguji setiap kemahiran anggota KPD dari setiap penjuru zon iaitu Zon Utara, Tengah, Selatan dan Zon Timur.

Semasa Sidang Media, PTD berkata, kesemua ujian berkenaan wajib diikuti anggota KPD mengikut rujukan yang disediakan dan meskipun pihaknya berpuas hati dengan tahap pencapaian anggota mengikuti ujian kompetensi itu, namun masih banyak ruang perlu diperbaiki.

“Dalam proses membuat penilaian, kita dapati doktrin sedia ada juga perlu dikemas kini mengikut keperluan semasa sepertimana dikehendaki TD.

“Ini kerana khidmat KPD dikehendaki di dua zon operasi kita termasuk Sabah dan Sarawak dimana kita akan melihat sejauh mana kompetensi mereka mampu memenuhi keperluan arahan,” katanya.

Tambahnya lagi keupayaan yang dipamerkan menunjukkan tanggungjawab yang diberikan dapat dilaksanakan berdasarkan landasan yang ditetapkan.

Selain itu, beliau amat yakin dengan kempimpinan yang ada sekarang akan terus membawa hala tuju KPD ketahap yang lebih unggul ditambah pula memasuki KPD adalah satu cabaran dimana ianya memberikan perkhidmatan kepada semua.

“Untuk kekalkan seorang tukang masak atau perkhidmatan yang baik adalah satu perkara yang amat sukar kerana ia memerlukan banyak sokongan dan dorongan.

“Oleh itu menjadi seorang anggota tentera memerlukan jiwa, minat dan displin yang tinggi bagi melaksanakan tugas yang telah diamanahkan, ” tegas PTD.

Turut hadir Pengerusi KPD, Mej Jen Dato Hj Hasim Jabar, Panglima 2 Div, Mej Jen Dato’ Mardzuki Muhammad dan Asisten Ketua Staf Sumber Manusia, Mej Jen Dato’ Badrul Hisham Muhammad.

Gambar: SSjn Vijay Gaundar Arikrishnan

Artikel Berkaitan

Back to top button

bonus new member

sicbo online