HUTSemasa

HUT RSD Ke-67

KUALA LUMPUR: Seramai 15 pegawai dan 337 anggota Lain-Lain Pangkat (LLP) Rejimen Semboyan Diraja (RSD) terlibat dalam Perbarisan Hari Ulang Tahun (HUT) Ke-67 RSD yang disempurnakan Pengarah Peperangan Informasi, Brig Jen Dato’ Basri Kasban di Padang Kawad Cawangan Rejimental, Institut Komunikasi dan Elektronik Tentera Darat (IKED) pada 15 Nov 2019.

Perbarisan yang diketuai Lt Kol Abdul Manap Hussain dari 71 RSD Pemerintahan Medan Barat ini melibatkan empat detasmen dan diiringi gabungan Brassband Wanita RSD serta Pancaragam Pusat Latihan Muzik Tentera Darat dibawah pimpinan PW II Mohd Daud Hasun.

Acara diteruskan dengan Pengarah Peperangan Informasi menyampaikan Pingat Perkhidmatan Setia (PPS) kepada dua pegawai dan sembilan anggota LLP manakala seramai empat orang penjawat awam menerima Sijil Kepujian Perkhidmatan Awam.

Dalam perutusan HUT Ke-67 RSD,  Pengarah Peperangan Informasi mengajak semua anggota mengimbas kembali pencapaian RSD dari dahulu hingga kini agar setiap anggota menghormati pengorbanan serta sejarah supaya mereka lebih menghargai segala pencapaian RSD yang semakin hari melangkah ke mercu kejayaan tertinggi.

“Saya mahukan semua warga RSD berperanan sebagai agen kepada pembangunan teknologi terkini berdasarkan kepada evolusi yang berlaku seiring dengan kematangan usia RSD.

“Semua peringkat perlu matang dan pro-aktif dalam memperkasakan diri dan organisasi dengan kemajuan teknologi khususnya teknologi komunikasi yang makin pesat, ” kata Brig Jen Dato’ Basri Kasban.

Tambah beliau lagi, tiada kompromi serta jalan singkat untuk mempersiapkan RSD dengan era ancaman dan peperangan masa kini selari dengan pembangunan Tentera Darat yang membangunkan keupayaan peperangan informasi merangkumi peperangan elektronik dan peperangan siber.

Disamping itu, sememangnya keupayaan peperangan informasi diberi fokus yang tinggi oleh RSD dimana pembangunan keupayaan ini sedang dikemaskini melalui doktrin dan spesifikasi peralatan bagi memastikan value for money dan memberikan output terbaik kepada perkhidmatan.

Turut hadir, pegawai kanan RSD, mantan pegawai kanan dan Veteran RSD.

Gambar: Kpl Ainur Aisyah Yahaya

Artikel Berkaitan

Back to top button

bonus new member

sicbo online