5 DivAgamaBersama PemimpinLawatanMK Medan TimurSemasaTrup TD

PTD Santuni Anggota Beroperasi Sempena Aidilfitri

SABAH: Panglima Tentera Darat (PTD), Jen Tan Sri Dato’ Seri Zamrose Mohd Zain bersama Panglima-Panglima Formasi bawah naungan Pemerintahan Medan Timur Tentera Darat (PMTTD) melakukan lawatan ke kawasan operasi Kawasan Tanggungjawab (KTJ) Tentera Darat (TD) sekitar Sabah pada 3 Mei 2022.

PTD memulakan lawatan dengan meninjau Markas Taktikal (MK Tak) Pulau Berhala dan beramah mesra bersama pegawai dan anggota yang bertugas di kawasan operasi tersebut.

PTD meneruskan lawatan ke Pos Felda Sahabat 16 yang merupakan kawasan yang meyaksikan insiden pencerobohan oleh Royal Sulu Forces pada tahun 2013.

PTD kemudiannya menyantuni anggota operasi di Kem JPG Lahad Datu sebelum diakhiri dengan lawatan ke Kem Sri Wangsa.

Keprihatinan PTD meluangkan masa selain bertujuan untuk meninjau pos-pos operasi dan melihat tahap kesiapsiagaan adalah untuk menyuntik kata-kata semangat dan dorongan kepada semua anggota dalam melaksanakan tugas di perbatasan demi mempertahankan kedaulatan negara semasa orang lain bergembira menyambut ketibaan Aidilfitri bersama keluarga.

Kehadiran PTD juga memberi peluang kepada anggota berinteraksi dengan pucuk pimpinan TD di samping PTD dapat melihat permasalahan yang dihadapi oleh anggota ketika melaksanakan operasi.

PTD turut menyampaikan sumbangan beg raya kepada anggota bertugas yang mana dengan pemberian tersebut sedikit sebanyak adalah sebagai tanda penghargaan kepada mereka.

Lawatan PTD diakhiri dengan acara bergambar bersama pegawai dan anggota TD.

Turut hadir, Timbalan Panglima Tentera Darat (TPTD), Lt Jen Datuk Seri Mohammad Ab Rahman, Panglima Medan Barat Tentera Darat (PMB TD), Lt Jen Datuk Hafizuddeain Jantan dan Panglima Medan Timur Tentera Darat (PMT TD), Lt Jen Dato’ Mardzuki Muhammad.

Gambar: Pbt Mohammad Fadzil Akirul

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

bonus new member

sicbo online