5 DivAgamaBersama PemimpinLawatanMK Medan TimurSemasa

PTD Sambut Aidilfitri Bersama Warga Medan Timur

SABAH: Seramai 400 pegawai dan anggota Lain-Lain Pangkat (LLP) daripada pasukan naungan Pemerintahan Medan Timur Tentera Darat (PMTTD) hadir dalam Majlis Sambutan Hari Raya Aidilfitri bersama Panglima Tentera Darat (PTD), Jen Tan Sri Dato’ Seri Zamrose Mohd Zain di Masjid As-Saadah Batalion Ketujuh Rejimen Askar Melayu Diraja (7 RAMD), Tawau pada 2 Mei 2022.

Terdahulu, ketibaan PTD disambut oleh Panglima Medan Timur Tentera Darat (PMT TD), Lt Jen Dato’ Mardzuki Muhammad.

Acara dimulakan dengan tayangan montaj aktiviti TD sepanjang Ramadan sebelum diteruskan dengan pemakaian pangkat ke atas dua pegawai kanan TD iaitu Ketua Pegawai Semboyan (KPS), Brig Jen Dato’ Ahmad Saifuddin Talha dan AKS Logistik Pertahanan Markas Angkatan Tentera Malaysia (ATM), Brig Jen Mohd Tamam Jamioon yang masing-masing dinaikkan pangkat ke Mej Jen.

Majlis kemudian diteruskan dengan penyampaian sumbangan Hari Raya kepada Pegawai Memerintah pasukan bawah naungan 5 Div, penyampaian sumbangan Musaadah kepada anggota yang kurang berkemampuan dan anggota saudara baru (mualaf) serta penyampaian duit raya kepada anak-anak pegawai dan anggota yang hadir.

PTD dalam ucapannya menyatakan bahawa kehadiran beliau ke Sabah adalah untuk bersama-sama warga TD yang bertugas di perbatasan ketika hari lebaran.

Selain itu, beliau turut berpesan kepada semua peringkat pegawai dan anggota agar memelihara keselamatan diri serta keluarga sepanjang cuti perayaan.

Majlis kemudian diteruskan dengan sidang video bersama Panglima-Panglima Formasi TD dan warga TD yang bersiaran langsung dari dalam dan luar negara.

Acara diakhiri dengan tembakan meriam buluh sebagai simbolik majlis dan acara bersalaman bersama anggota-anggota TD.

Turut hadir, Timbalan Panglima Tentera Darat (TPTD), Lt Jen Datuk Seri Mohammad Ab Rahman, Ketua Staf Tentera Darat (KS TD), Lt Jen Dato’ Hj Subari Hj Tomo, Panglima Medan Barat Tentera Darat (PMB TD), Lt Jen Datuk Hafizuddeain Jantan, Panglima 5 Div, Mej Jen Datuk Hj Mohd Halim Khalid, Panglima 5 Bgd, Brig Jen Saiful Bahari Zainol dan Panglima 13 Bgd, Brig Jen Suhaimi Hj Shamsuddin.

Gambar: Pbt Mohammad Fadzil Akirul

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

bonus new member

sicbo online