Bersama PemimpinSemasa

Perasmian Lapang Sasar 25 M TD

KUALA LUMPUR: Panglima Tentera Darat (PTD), Jen Tan Sri Datuk Zamrose Mohd Zain mengiringi Panglima Angkatan Tentera (PAT), Jen Tan Sri Dato’ Sri Hj Affendi Buang TUDM menyempurnakan Perasmian Lapang Sasar Tertutup 25 Meter di Batalion Pertama Rejimen Askar Melayu Diraja (1 RAMD) pada 27 Jan 2021.

Lapang Sasar Tertutup 25 m ini, dicetuskan oleh PTD bagi menggantikan Lapang Sasar Terbuka yang sedia ada di 1 RAMD yang merupakan Lapang Sasar Tertutup pertama yang dibina dalam TD.

Pelbagai kemudahan disediakan di lapang sasar ini seperti lapan Shooting Booth yang dilengkapi dengan Target Retrieval System untuk aktiviti menembak bagi jarak 5 ke 25 m dan juga terdapat VIP Lounge, Lounge, Bilik Kawalan, Bilik Peluru, Pantri dan tandas yang disediakan bagi memudahkan pentadbiran Lapang Sasar Tertutup ini.

Terdahulu, PTD telah ditaklimatkan berhubung hal keselamatan serta tatacara penggunaan pistol ketika latihan dengan mengikut Prosedur Operasi Standard (SOP) pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan.

Turut hadir Ketua Setiausaha Kementerian Pertahanan, Dato’ Sri Muez Abd Aziz, Timbalan Panglima Tentera Darat, Lt Jen Dato’ Mohammad Ab Rahman, Ketua Staf MK ATM, Lt Jen Datuk Mohd Zakaria Hj Yadi dan Panglima Medan Barat Tentera Darat, Lt Jen Datuk Muhammad Hafizuddeain Jantan.

Gambar: Pbt Mohammad Fadzil Akirul

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

bonus new member

sicbo online