Bersama PemimpinSemasa

ATM Akan Buka Enam Buah PPV Secara Pandu Lalu – Menteri Kanan Pertahanan

KUALA LUMPUR: Menteri Kanan Pertahanan, Dato’ Seri Ismail Sabri Yaakob memaklumkan bahawa Angkatan Tentera Malaysia (ATM) komited untuk membuka enam buah Pusat Pemberian Vaksin (PPV) secara pandu lalu sebagaimana yang diumumkan beliau pada 3 Jun 2021 lalu.

Beliau menjelaskan bahawa vaksinasi secara pandu lalu ini mudah dan cepat, kerana penerima vaksin hanya perlu melalui beberapa tempat yang disediakan tanpa perlu turun daripada kenderaan serta dapat mengurangkan risiko jangkitan semasa pengambilan vaksin.

“Melalui pelaksanaan program vaksinasi secara pandu lalu ini, kita dapat meningkatkan jumlah penerima vaksin iaitu seramai 1,000 hingga 1,500 orang dalam tempoh lapan jam, berbanding pemberian vaksin secara statik iaitu sekitar 300 hingga 500 orang sahaja dalam tempoh operasi yang sama.

Beliau berkata demikian semasa sidang media yang diadakan semasa tinjauan ke PPV secara pandu lalu di Kem Perdana Sungai Besi pada 8 Jun 2021.

Seramai 1,200 individu meliputi warga tentera, keluarga dan kakitangan awam yang bekerja di Kementerian Pertahanan serta penghuni kediaman di Kem Perdana Sungai Besi telah disenaraikan untuk menerima suntikan vaksin dalam program kali ini.

“Pada hari ini, kita melancarkan Program Vaksinasi pandu lalu dengan menjadikan Kem Perdana Sungai Besi ini sebagai lokasi perintis program yang diadakan selama dua hari”, jelas Menteri Kanan Pertahanan.

Tambah beliau lagi, ATM juga menawarkan bantuan kemudahan logistik bagi membantu Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) menghantar Vaksin COVID-19 ke seluruh negara khususnya di kawasan pedalaman bagi memudahkan rakyat.

Selain itu, beliau turut menjelaskan bahawa, Kementerian Pertahanan akan memohon peruntukan vaksin tambahan dari pihak KKM dan pembekal vaksin, PharmaNiaga Sdn Bhd sebanyak 500 hingga 600 ribu bagi memastikan keseluruhan warga ATM serta ahli keluarga mendapat suntikan vaksin.

Terdahulu, Menteri Kanan Pertahanan diberi taklimat ringkas mengenai pengoperasian serta melihat dengan lebih jelas pelaksanaan program vaksinasi ini dengan diiringi oleh Panglima Tentera Darat, Jen Tan Sri Datuk Zamrose Mohd Zain.

Program vaksinasi ini adalah sejajar dengan Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan (PICK), yang mensasarkan 80 peratus populasi rakyat Malaysia divaksin, sekaligus memutuskan rantaian penularan wabak COVID-19.

Turut hadir, Menteri Kesihatan, Datuk Sri Dr Adham Baba, Timbalan Menteri Pertahanan, Dato’ Sri Ikhmal Hisham Abdul Aziz dan Panglima Angkatan Tentera, Jen Tan Sri Dato’ Seri Hj Affendi Buang TUDM.

Gambar: Pbt Mohammad Shafirin Mohd Radzi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

bonus new member

sicbo online