Bersama PemimpinLatihanSemasa

Pengoperasian 26 RAMD Dan Pelancaran Buku Op DAULAT

SABAH: Panglima Tentera Darat (PTD), Jen Tan Sri Datuk Zamrose Mohd Zain menjelaskan sebagaimana dalam Tonggak Pertama Perintah Ulung beliau bahawa Tentera Darat (TD) sentiasa meletakkan keutamaan dalam meningkatkan kesiagaan ketumbukan sebagai persediaan menghadapi sebarang bentuk ancaman terhadap keselamatan dan kesejahteraan warganya.

“Pengoperasian Batalion Ke-26 Rejimen Askar Melayu Diraja (26 RAMD) ini merupakan satu pencapaian yang amat membanggakan dan menepati keperluan bagi meningkatkan keupayaan pertahanan negara ke tahap yang tertinggi.

“Oleh itu, jika setiap warga 26 RAMD melaksanakan tugas dan tanggungjawab masing-masing dengan penuh kesungguhan, saya percaya batalion ini akan mengecapi kejayaan cemerlang serta muncul sebagai pasukan tempur yang unggul, kompeten dan tangkas,” ujar PTD.

Beliau berkata demikian dalam ucapannya semasa menyempurnakan Perbarisan Pengoperasian 26 RAMD serta Pelancaran Buku Op DAULAT di Tawau pada 5 Okt 2021.

Buku yang dihasilkan memberi gambaran sebenar peristiwa yang berlaku sewaktu insiden pencerobohan Tentera Kesultanan Sulu serta bagi mengenang jasa bakti dan pengorbanan yang telah dilakukan oleh semua Pasukan Keselamatan dan agensi kerajaan yang terlibat.

Di samping itu, buku tersebut turut menceritakan iktibar dan pengajaran yang boleh diambil dalam meningkatkan kefahaman ketika membuat pertimbangan sekiranya insiden sama berulang kembali.

Menerusi penerbitan Buku Op DAULAT ini, segala jasa dan pengorbanan khususnya mereka yang telah gugur  tidak akan dilupakan dan sentiasa dikenang serta dihargai oleh semua generasi akan datang.

Terdahulu, PTD menerima tabik hormat daripada kontinjen perbarisan melibatkan seramai 13 pegawai dan 150 anggota Lain-Lain Pangkat (LLP) yang diketuai oleh Pegawai Memerintah 26 RAMD, Lt Kol Mohd Zahirin Zainol Abidin.

Menyingkap sejarah penubuhan 26 RAMD telah ditubuhkan di Kem Wade Wing, Kuala Lumpur pada 25 Mac 1980 sejajar dengan perkembangan TD dalam menghadapi ancaman pengganas Komunis pada waktu itu.

Pasukan ini dibubarkan pada 1 Nov 1994 kerana tiada lagi ancaman keganasan yang nyata disebabkan perletakan senjata Parti Komunis Malaya (PKM), namun 26 RAMD ditubuhkan semula dengan penubuhan Tim Nukleus pada 26 Mei 2014 seiring dengan hasrat meningkatkan kesiagaan TD di Eastern Sabah Security Command (ESSCOM).

Jelas PTD lagi, setelah tujuh tahun penubuhan semula batalion ini, kita berjaya mengisytiharkan pengoperasian 26 RAMD secara rasminya.

“Saya ingin merakamkan setinggi-tinggi ucapan terima kasih kepada semua pihak terlibat dalam menjayakan pengoperasian 26 RAMD dan penghasilan buku Op DAULAT ini,” katanya.

Turut hadir, Timbalan Panglima Tentera Darat, Lt Jen Dato’ Mohammad Ab Rahman, Panglima Medan Barat Tentera Darat, Lt Jen Datuk Muhammad Hafizuddeain Jantan dan Panglima Medan Timur Tentera Darat, Lt Jen Dato’ Mardzuki Muhammad.

Gambar: PR TD

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

bonus new member

sicbo online