Semasa

Jalan Tok Ujang, Simbolik Hargai Jasa Perwira Negara

KUALA LUMPUR: Panglima Tentera Darat (PTD), Jen Tan Sri Datuk Zamrose Mohd Zain telah menyempurnakan Majlis Perasmian Pengisytiharan Jalan Tok Ujang di Batalion Pertama Rejimen Askar Melayu Diraja (1 RAMD), Kem Perdana Sungai Besi pada 12 Okt 2021.

Acara ini merupakan penghormatan daripada Tentera Darat (TD) bagi mengenang jasa dan pengorbanan veteran perang dunia kedua, iaitu Allahyarham Pbt Ujang Mormin yang pernah berkhidmat di 1 RAMD pada masa dahulu dan telah meninggal dunia di usia 100 tahun pada 10 Feb yang lalu akibat jangkitan COVID–19.

Penamaan jalan di kem 1 RAMD dengan nama Jalan Tok Ujang adalah bertujuan untuk menghargai jasa dan pengorbanan Allahyarham semasa berkhidmat di kem tersebut dan kepada tanah air khususnya.

Melalui pengabdian nama-nama pahlawan negara yang pernah berjuang mempertahankan kedaulatan negara pada suatu ketika dahulu di dalam kem-kem tentera, diharapkan supaya anggota tentera pada masa kini lebih menghargai jasa dan pengorbanan yang telah dicurahkan.

Allahyarham Pbt Ujang Mormin telah dilahirkan di Kampung Kundur, Negeri Sembilan pada 14 Jun 1921 dan merupakan veteran perang yang telah berjuang bersama–sama dengan Allahyarham Lt Adnan Saidi ketika menentang pendudukkan Jepun di Tanah Melayu.

Gelaran Tok Ujang adalah panggilan mesra bagi Allahyarham Pbt Ujang Mormin sewaktu beliau berkhidmat di 1RAMD dan nama gelaran inilah yang sering digunakan oleh kenalan serta saudara maranya.

Di akhir majlis, PTD turut memberikan sumbangan kepada waris Allahyarham yang hadir iaitu anak saudaranya, Lailawati Jamil.

Gambar: Pbt Mohamad Shukri Suhaimi dan Mohammad Nazif Mohd Zuki.

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

bonus new member

sicbo online