Bersama PemimpinSemasa

Penuntut Kursus Pra MPAT dan KPSM Diberi Amanat Oleh PTD

SELANGOR: Panglima Tentera Darat (PTD), Jen Tan Sri Datuk Zamrose Mohd Zain merakamkan setinggi-tinggi penghargaan dan terima kasih kepada semua pihak yang terlibat dalam memastikan program Pra Sarjana Sains Sosial (Pengajian Pertahanan) Maktab Pertahanan Angkatan Tentera (MPAT) dan Kursus Pemerintahan dan Staf Malaysia (KPSM) bagi sesi pengajian tahun 2022 berjalan dengan lancar.

“Saya percaya melalui kursus selama tiga minggu bermula dari 8 Nov lalu, saudara saudari telah diberikan input yang cukup bermanfaat sebagai persiapan untuk menghadapi kursus sebenar bermula pada awal tahun hadapan.

“Pelaksanaan program ini adalah selaras dengan Tonggak Kedua Perintah Ulung saya iaitu Memperkasakan Keutuhan Organisasi yang menumpukan kepada pengukuhan profesionalisme dan pembangunan kerjaya di kalangan pegawai Tentera Darat (TD) terutamanya dalam konteks intelektual di semua peringkat kepimpinan.

“Pemilihan saudara saudari untuk menghadiri pengajian adalah demi melahirkan pegawai TD yang mempunyai keupayaan berfikir secara kritikal, inovatif dan mampu menjadikan TD sebagai sebuah organisasi pembelajaran dan berpengetahuan,” jelas PTD.

PTD berkata demikian dalam ucapannya sempena Penutup Pra Sarjana Sains Sosial Pengajian Pertahanan MPAT dan KPSM bertempat di Dewan Serbaguna Rejimen Ke-31 Artileri Diraja (31 RAD), Kajang pada 26 Nov 2021.

Tambah beliau lagi, daya kognitif yang unggul pada diri setiap pemimpin akan memastikan segala maklumat strategik dapat diterjemahkan ke dalam bentuk pelan tindakan di peringkat operasional serta taktikal.

Selain itu, PTD menegaskan bahawa Kursus MPAT dan KPSM bukanlah satu tiket mudah untuk ‘bercuti’ bahkan ianya merupakan satu tanggungjawab besar yang perlu ditunaikan kepada perkhidmatan kerana pemilihan calon melalui proses yang cukup selektif.

Seramai 106 pegawai terlibat iaitu 29 pegawai bagi Kursus Pra MPAT dan 77 pegawai bagi Kursus Pra KPSM.

Turut hadir, Timbalan Panglima Tentera Darat, Lt Jen Dato’ Mohammad Ab Rahman, Panglima Medan Barat Tentera Darat, Lt Jen Datuk Muhammad Hafizuddeain Jantan dan Ketua Staf Markas Tentera Darat, Mej Jen Dato’ Hj Subari Hj Tomo.

Gambar: Pbt Mohammad Shukri Suhaimi

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

bonus new member

sicbo online