Bersama PemimpinKebajikanSemasa

RKMAT Buat Anggota Tentera Aspirasi ‘Keluarga Malaysia’ – PM

KUALA LUMPUR: Perdana Menteri (PM), Dato’ Sri Ismail Sabri Yaakob menjelaskan bahawa salah satu usaha kerajaan melalui Kementerian Pertahanan (KEMENTAH) ialah merangka Blueprint Perumahan 2.0 yang mana matlamat utamanya untuk membina 28,033 unit Rumah Keluarga Malaysia Angkatan Tentera (RKMAT) yang selesa dan kondusif dari tahun 2021 hingga 2030.

“Pembinaan RKMAT baharu merupakan satu keperluan berdasarkan jumlah anggota Angkatan Tentera Malaysia (ATM) di seluruh negara ketika ini.

“Selain membentangkan Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK-12), saya juga telah mengumumkan perancangan negara lima tahun ke hadapan di mana kerajaan akan membina kira-kira 10,200 unit RKMAT dan Kuarters Polis DiRaja Malaysia (PDRM) di seluruh negara.

“Daripada jumlah tersebut, sebanyak 8,852 unit khusus untuk anggota ATM yang mana 1,509 unit sudah dalam proses pembinaan, manakala 7,343 unit lagi sedang dalam proses perolehan,” ujarnya.

PM berkata demikian ketika berucap dalam Majlis Pelancaran Rumah Keluarga Malaysia Angkatan Tentera (RKMAT) di Parcel 2C Taman LTAT, Bukit Jalil pada 3 Nov 2021.

Tambah beliau lagi, kebanyakan anggota ATM khususnya warga Tentera Darat (TD) terpaksa menyewa di sekitar Lembah Klang atas faktor kekurangan kuarters atau RKMAT di wilayah ini serta kadar sewa dan kos sara hidup juga agak tinggi di mana ianya melebihi kadar Imbuhan Tetap Perumahan yang diterima.

PM merakamkan setinggi-tinggi penghargaan dan terima kasih kepada KEMENTAH dan Lembaga Tabung Angkatan Tentera (LTAT) kerana merealisasikan perancangan berkaitan agenda perumahan ATM.

Program diakhiri dengan acara penyerahan kunci simbolik RKMAT kepada TD yang disempurnakan oleh PM kepada Panglima Tentera Darat (PTD), Jen Tan Sri Datuk Zamrose Mohd Zain serta empat ketua keluarga anggota TD yang terpilih bagi mewakili 2,000 anggota yang bakal menghuni RKMAT. 

Turut hadir, Menteri Kanan Pertahanan, Dato’ Seri Hishammuddin Tun Hussein, Panglima Angkatan Tentera, Jen Tan Sri Dato’ Sri Hj Affendi Buang TUDM, Ketua Setiausaha Kementerian Pertahanan, Dato’ Sri Muez Abd Aziz, dan Pengerusi Lembaga Tabung Angkatan Tentera, Jen Tan Sri Raja Mohamed Affandi Raja Mohamed Noor (Bersara).

Gambar: LKpl Muhammad Nashriq Khairul Zaime dan Riffat Mohd Yusof

 

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

bonus new member

sicbo online