Bersama PemimpinPenghargaanSemasa

Majlis Penghargaan Persaraan Mej Jen Dato’ Pahlawan Ir Anhar Anuar

PERAK: Timbalan Panglima Tentera Darat (TPTD), Lt Jen Datuk Seri Mohammad Ab Rahman merakamkan setinggi-tinggi penghargaan kepada mantan Ketua Pengarah Bahagian Perkhidmatan Kejuruteraan Pertahanan (BPKP), Mej Jen Dato’ Pahlawan Ir Anhar Anuar atas segala sumbangan jasa dan bakti yang dicurahkan sepanjang perkhidmatan beliau kepada Tentera Darat (TD) amnya dan Rejimen Askar Jurutera Diraja (RAJD) khasnya.

Mej Jen Dato’ Pahlawan Ir Anhar Anuar adalah seorang pegawai kanan TD yang sentiasa komited dan cemerlang dalam melaksanakan tugas diamanahkan kepada beliau.

“Ketokohan dan kecemerlangan beliau seharusnya diteladani serta dijadikan sebagai panduan oleh seluruh warga RAJD agar kekal sebagai sebuah kor yang unggul dan kredibel,” ujar TPTD.

Beliau berkata demikian ketika berucap dalam Majlis Penghargaan Persaraan Mantan Ketua Pengarah BPKP, Mej Jen Dato’ Pahlawan Ir Anhar Anuar di Dewan Makan Kem Sangro pada 12 Jul 2022.

Mej Jen Dato’ Pahlawan Ir Anhar Anuar bakal bersara secara rasmi pada 14 Jul 2022 setelah berkhidmat hampir 38 tahun dalam Angkatan Tentera Malaysia (ATM).

Mantan BPKP dalam ucapannya merakamkan setinggi-tinggi terima kasih kepada pucuk pimpinan TD dan RAJD atas kesudian merealisasikan majlis persaraannya meskipun Perbarisan Penghargaan tidak dapat dijalankan seperti yang dirancang disebabkan cuaca tidak mengizinkan.

“Sesungguhnya majlis pada hari ini merupakan peristiwa yang penuh bermakna buat sejarah diri saya selama bergelar seorang tentera,” ujar mantan BPKP.

Menyentuh serba sedikit latar belakang Mej Jen Dato’ Pahlawan Ir Anhar Anuar, beliau memulakan perkhidmatan pada 1 Nov 1984 dengan pangkat Kapt dan bertugas sebagai Pegawai Staf 3 Senggaraan di Jabatan Arah Perumahan dan Pembinaan sebelum dipindahkan ke Markas ATM dan Formasi dengan menyandang pelbagai jawatan.

Selain itu, beliau juga pernah menjawat jawatan penting antaranya ialah Pengarah Teknik Pembangunan, Pengarah Cawangan Perkhidmatan Kejuruteraan Timur dan jawatan terakhir beliau sebagai Ketua Pengarah BPKP.

Kemudian, majlis diteruskan dengan sesi penyampaian cenderahati sebelum diakhiri dengan upacara street lining sebagai penghargaan terakhir kepada mantan Ketua Pengarah BPKP.

Turut hadir, Panglima Medan Barat Tentera Darat, Lt Jen Datuk Muhammad Hafizuddeain Jantan, Panglima Medan Timur Tentera Darat, Lt Jen Datuk Mardzuki Muhammad dan Pengerusi Kor RAJD, Mej Jen Dato’ Pahlawan Ir Hj Chapiti Hj Redzwan.

Gambar: Riffat Mohd Yusof

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

bonus new member

sicbo online