Bersama PemimpinPenghargaanSemasa

Perbarisan Penghargaan Persaraan Brig Jen Salenin Hj Salleh

KUALA LUMPUR: Timbalan Panglima Tentera Darat (TPTD), Lt Jen Datuk Seri Mohammad Ab Rahman merakamkan setinggi-tinggi penghargaan dan terima kasih kepada mantan Pengarah Kor Perkhidmatan Diraja (KPD), Brig Jen Salenin Hj Salleh di atas segala jasa bakti serta sumbangan yang dicurahkan sepanjang 42 tahun mengabdikan diri dalam perkhidmatan.

“Brig Jen Salenin Hj Salleh adalah seorang pegawai kanan Tentera Darat (TD) yang berkarisma dan berkredibiliti tinggi selain memiliki perwatakan yang disenangi oleh semua lapisan anggota.

“Sesungguhnya persaraan beliau merupakan satu kehilangan yang besar kepada TD khususnya dan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) amnya,” ujar TPTD.

Beliau berkata demikian semasa berucap dalam Perbarisan Penghargaan Persaraan Brig Jen Salenin Hj Salleh di Padang Kawad Rejimen 515 Askar Wataniah pada 28 Jul 2022.

Perbarisan penghargaan berkonsepkan statik ini terdiri daripada tiga detasmen berkekuatan seramai 12 pegawai dan 148 anggota Lain-Lain Pangkat (LLP) yang diketuai oleh Lt Kol Muhamad Najib Jupri dengan diiringi Pancaragam Batalion Pertama Rejimen Askar Melayu Diraja (1 RAMD).

Dalam ucapan Brig Jen Salenin Hj Salleh, beliau mengucapkan jutaan terima kasih kepada KPD kerana telah merancang serta mempamerkan perbarisan yang segak dan penuh semangat sempena persaraannya.

“Kemantapan perbarisan ini menyerlahkan keikhlasan dalam hati setiap pegawai dan anggota sekali gus menjadikannya pengalaman yang tidak mungkin terpadam dalam ingatan, malah menjadi kenang-kenangan bagi saya dan isteri setelah bersara kelak.

“Oleh yang demikian, semangat kesepaduan seperti ini harus dikekalkan dalam apa jua misi yang dipertanggungjawabkan untuk mencapai objektif yang disasarkan,” jelasnya.

Menyentuh serba sedikit latar belakang Brig Jen Salenin Hj Salleh, beliau memulakan perkhidmatan pada 1 Jul 1980 dan telah ditauliahkan pangkat Lt M pada 11 Apr 1981 sebagai Ketua Platun di 20 Kompeni Angkut, Sungai Petani.

Antara jawatan penting yang pernah beliau sandang adalah sebagai Komandan Pusat Latihan Kor Perkhidmatan, Pegawai Staf 1 Pengurusan di Jabatan Arah KPD, Pegawai Memerintah 91 Depot Bekalan Pusat, Pegawai Staf 1 Logistik Markas Pemerintahan Medan Barat Tentera Darat (MK PMBTD), Ketua Bahagian Pengurusan Hospital Angkatan Tentera Tuanku Mizan dan jawatan terakhirnya adalah sebagai Pengarah KPD.

Kemudian, majlis diteruskan dengan sesi penyampaian cendera kenangan sebelum diakhiri dengan upacara street lining sebagai penghargaan terakhir kepada mantan Pengarah KPD.

Turut hadir, Panglima Logistik Tentera Darat, Mej Jen Dato’ Abdul Aziz Samsi @ Hj Shamsudin dan mantan Ketua Pengarah Tadbir dan Logistik MK PMBTD, Mej Jen Datuk Hj Abdul Aziz Mohd Shariff.

Gambar: Riffat Mohd Yusoff

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

bonus new member

sicbo online