Bersama PemimpinKebajikanSemasa

Warga ATM Sekitar Kuching Nikmati Fasiliti Kesihatan Baharu

SARAWAK: Menteri Kanan Pertahanan, Dato’ Seri Hishammuddin Tun Hussein menyatakan Poliklinik Kesihatan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) yang merupakan projek perintis bernilai RM 28.4 juta mula dibangunkan pada Nov 2017 bakal menempatkan khidmat doktor pakar perubatan serta pakar pergigian.

“Selain itu, tiga buah Poliklinik Kesihatan ATM sedang dalam proses pembinaan di Negeri Johor, Terengganu dan Kedah, manakala sebuah lagi dalam proses perolehan tender dan dijangka akan dibina di Negeri Pahang,” jelasnya.

Menteri Kanan Pertahanan berkata demikian semasa sidang media selepas menyempurnakan Majlis Perasmian Poliklinik Kesihatan ATM di Kem Penrissen, Kuching pada 5 Ogos 2022.

Poliklinik berkeluasan 13,643 meter persegi ini merupakan inisiatif Kementerian Pertahanan bersama ATM bertujuan mengurangkan kebergantungan terhadap hospital kerajaan dan pusat-pusat kesihatan ATM di samping memudahkan kira-kira 12,000 anggota ATM, keluarga serta Veteran ATM di sekitar Kuching untuk menikmati kemudahan kesihatan yang selesa dan lebih baik.

Terdahulu, ketibaan Menteri Kanan Pertahanan disambut oleh Panglima Angkatan Tentera (PAT), Jen Tan Sri Dato’ Sri Hj Affendi Buang TUDM dan Panglima Tentera Darat (PTD), Jen Tan Sri Dato’ Seri Zamrose Mohd Zain.

Menteri Kanan Pertahanan memulakan acara memotong riben di pintu hadapan poliklinik sebagai simbolik perasmian sebelum menyempurnakan gimik dengan memasukkan replika kunci ke dalam kotak serta menandatangani Plat Perasmian.

Para hadirin turut dipertontonkan demonstrasi Tatacara Mendaftar Pesakit yang mana Menteri Kanan Pertahanan membantu membawa seorang pesakit berkerusi roda ke Pusat Dialisis.

Seterusnya Menteri Kanan Pertahanan diberi taklimat secara walking brief semasa lawatan di sekitar poliklinik yang menyediakan pelbagai kemudahan seperti Klinik Tentera, Klinik Kesihatan Keluarga, Unit Kecemasan, Wad Pesakit Dalam, Pusat Hemodialisis, Unit Rehabilitasi, Perkhidmatan Pergigian, Perkhidmatan Kesihatan Awam serta kemudahan sokongan perubatan seperti Makmal Perubatan, Farmasi dan Pengimejan.

Program ini merupakan salah satu daripada Pelan Strategik MINDEF (PSM) Tahun 2021-2025 di bawah Teras Empat iaitu Pengukuhan Kerjasama Tentera-Awam (CIMIC).

Turut hadir, Ketua Setiausaha Kementerian Pertahanan, Dato’ Sri Muez Abdul Aziz dan Ketua Pengarah Perkhidmatan Kesihatan ATM, Lt Jen Dato’ (Dr) Zulkeffeli Mat Jusoh.

Gambar: Pbt Muhammad Shafirin Mohd Radzi

#KesejahteraanWargaTD
#PelanStrategikMindef

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

bonus new member

sicbo online