Bersama PemimpinKebajikanLawatanSemasaTrup TD

TD Teguh Tingkatkan Moral Warga 21 GGK

JOHOR: Panglima Tentera Darat (PTD), Jen Tan Sri Dato’ Seri Zamrose Mohd Zain bersikap terbuka mendengar dan mengenal pasti permasalahan anggota bersabit aspek logistik, pentadbiran, kemudahan asas di kem serta perkara kebajikan untuk mengekalkan moral anggota 21 Gerup Gerak Khas (21 GGK) dalam melaksanakan tugas.

“Saya menyeru kepada semua pegawai dan anggota supaya menggunakan saluran yang betul sekiranya menghadapi sebarang permasalahan, selain mempamerkan contoh teladan baik bagi mengekalkan imej positif 21 GGK dalam Tentera Darat (TD) dan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) amnya,” ujar PTD.

PTD berkata demikian semasa menyampaikan ucapan dalam Program Kesejahteraan Warga 21 GGK di Dewan Jenalik, Kem Iskandar pada 28 Ogos 2022.

Terdahulu, PTD diiringi Panglima 21 GGK, Mej Jen Nubli Hj Hashim ke Dewan Skuadron Perahu Khas (SPK) bagi menyantuni dan menyampaikan sumbangan kebajikan kepada tiga penerima bantuan yang menghidap penyakit kronik.

Penerima sumbangan didahului oleh Kpl Khairul Anwar Abd Rahman dari MK 21 GGK yang mengalami patah tulang belakang (L1) dan kedua-dua belah tumit kaki serta cedera pada ligamen siku tangan kanan akibat terjatuh dari bangunan semasa melakukan latihan penerjunan gaya Free Style pada 21 Nov 2012. Beliau masih menjalani rawatan Pakar Orthopedik secara berkala di 94 Hospital Angkatan Tentera (94 HAT), Kem Terendak.

Penerima sumbangan kedua adalah isteri kepada Sjn Muhammad Hafizal Ismail dari pasukan 21 Kump Log GGK iaitu Puan Norida Mat Nasir yang menghidap penyakit Kanser Payudara (Tahap 3) pada 7 Dis 2021. Isteri anggota masih menjalani rawatan susulan berkala di Hospital Mersing setelah menjalani pembedahan buang payudara sebelah kiri pada 16 Ogos 2022.

Penerima sumbangan terakhir ialah bekas anggota Rejimen Pertama Gerak Khas (1 RGK) iaitu Sjn Karim Tohkachil (Bersara) yang mengalami kecederaan pada bahagian kaki kanan akibat terpijak jerangkap samar musuh ketika melaksanakan operasi mencari dan menjejak pengganas komunis dalam Op SELAMAT SAWADEE pada tahun 1974.

Kemudian, PTD melawat Tapak Projek Pembinaan Kolam Menyelam Tempur 21 GGK dan mendengar taklimat perkembangan projek yang disampaikan oleh Pegawai Staf 1 Logistik MK 21 GGK, Lt Kol Firdaus Ismail.

Seterusnya, PTD berbesar hati meluangkan masa beramah mesra menyantuni warga 21 GGK dan menikmati jamuan di Dewan Jenalik sebelum mengakhiri program dengan upacara pertukaran cendera kenangan bersama Panglima 21 GGK.

Program kebajikan seumpama ini sejajar dengan Tonggak Ketiga Perintah Ulung beliau iaitu Pelestarian Kesejahteraan Warga dan mendukung tema Hari Tentera Darat Ke-89: Kesejahteraan Keluarga TD Diutamakan, Kedaulatan Negara Terjamin.

Turut hadir, Asisten Ketua Staf Sumber Manusia, Mej Jen Azhan Hj Md Othman.

Gambar: PW II Shamsul Zaidi Zolkoffly dan Pbt Mohammad Fadzil Akirul

#KesejahteraanWargaTD

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

bonus new member

sicbo online