KebajikanSemasa

Op SAR Batang Kali Bukti Keprihatinan TD

PAHANG: “Tentera Darat bukan sahaja bersiap siaga dalam menjaga keselamatan dan keamanan negara, malah perlu berganding bahu dan membantu masyarakat awam yang berada dalam kesusahan.

“Keupayaan bergerak pantas menghulurkan bantuan semestinya akan meraih kepercayaan masyarakat terhadap kredibiliti dan keupayaan Tentera Darat dalam melaksanakan tugas”, ujar Panglima Tentera Darat (PTD), Jen Tan Sri Dato’ Seri Zamrose Mohd Zain.

Demikian sebahagian ucapan PTD semasa Majlis Penghargaan Anggota Operasi Search and Rescue (SAR) Tragedi Tanah Runtuh Father’s Organic Farm, Batang Kali, Selangor di Dewan Makan Batalion Ke-25 Rejimen Askar Melayu Diraja (25 RAMD) pada 6 Jan 2023.

Majlis ini diadakan sebagai tanda penghargaan kepada 26 pegawai dan 326 anggota Lain-Lain Pangkat (LLP) yang terlibat secara langsung dalam mencari 31 mangsa korban insiden di tapak perkhemahan berkenaan pada 16 Dis 2022 yang lalu.

Dalam majlis tersebut, PTD menyampaikan cenderahati kepada para pegawai dan anggota LLP terdiri daripada Markas Briged Ke-11 Infantri Malaysia (11 Bgd), 8 RAMD, 25 RAMD, Skuadron Semboyan Briged Ke-11 Infantri (11 SSB), 12 SSB, Rejimen 502 Askar Wataniah (Rej 502 AW), 91 Rejimen Bantuan Rejimen Askar Jurutera Diraja (91 Rej Bantuan RAJD), Rejimen Semboyan Divisyen Keempat Infantri (4 RSD), Rejimen Keempat Kor Polis Tentera Diraja (4 KPTD) dan Cawangan Serigala Pusat Latihan Tempur Tentera Darat (PULADA).

PTD turut mengucapkan syabas dan tahniah atas komitmen yang dipamerkan dan berharap agar semangat pengorbanan seperti ini dapat dijadikan ikutan oleh seluruh warga Tentera Darat.

Majlis diteruskan dengan jamuan makan sebelum diakhiri dengan menandatangani Buku Lawatan dan acara bergambar.

Turut hadir, Panglima Medan Barat Tentera Darat, Lt Jen Datuk Muhammad Hafizuddeain Jantan, Panglima Divisyen Keempat Infantri Malaysia, Mej Jen Dato’ Hj Ya’cob Hj Samiran, Asisten Ketua Staf Operasi dan Latihan, Mej Jen Malek Razak Sulaiman Bahrom dan Panglima 11 Bgd, Brig Jen Hj Fazal Hj Abdul Rahman.

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

bonus new member

sicbo online