Bersama PemimpinLawatanSemasa

Tingkatkan Tahap Kesiagaan Yang Tinggi Ketika Laksanakan Tugas – PTD

KEDAH: Panglima Tentera Darat (PTD), Jen Tan Sri Datuk Zamrose Mohd Zain mengingatkan kepada semua agar sentiasa bersiap sedia dan meningkatkan tahap kesiagaan bagi menghadapi sebarang kemungkinan semasa melaksanakan tugas.

“Saya juga berharap agar tidak berlaku sebarang kejadian yang tidak diingini  dan ketua-ketua yang ada setiasa bertanggungjawab menentukan keselamatan anggota.

“Patuhilah segala tatacara melaksanakan operasi yang mana sudah pasti dapat bertugas dengan baik serta akan dilindungi dari sebarang ancaman atau perkara yang tidak diingini dari pihak yang mengambil kesempatan,”jelas PTD.

Tambahnya lagi, beliau turut mengingatkan anggota yang bertugas di kawasan operasi jangan terima sebarang suapan dari sesiapapun ketika bertugas.

“Mereka ini akan cuba sedaya upaya mempengaruhi anda semua dalam apa cara sekalipun sama ada baik atau tidak baik yang mana jika anda terpengaruh ianya akan memberikan kesan terhadap rakan-rakan anda yang lain,” tegas PTD.

PTD berkata demikian semasa bertemu dengan pegawai dan anggota yang sedang melaksanakan operasi dalam Lawatan PTD ke Markas Tatikal (MK Tak) Kem Gubir pada 11 Dis 2020.

Lawatan berkenaan berlanjutan daripada Lawatan Ulung PTD ke Markas Divisyen Kedua Infantri Malaysia (MK 2 Div).

Terdahulu ketibaan PTD di MK Tak Kem Gubir disambut oleh Pegawai Memerintah pasukan yang beroperasi di Kawasan Op KOTA Bravo/Charlie/Delta.

Lawatan diteruskan dengan taklimat pengoperasian yang disampaikan oleh Pegawai Memerintah di Bilik Gerakan Kem Gubir dan pelbagai isu berkaitan operasi serta pengurusan dibincangkan bagi memberikan gambaran jelas kepada PTD.

Acara lawatan ke kem berkenaan diakhiri dengan PTD menanam pokok di hadapan MK Tak serta berkesempatan  melakukan tinjauan udara di sempadan Malaysia – Thailand berhampiran dengan kawasan Pos Sahara di Durian Burung.

Turut hadir Panglima Medan Barat Tentera Darat, Lt Jen Dato’ Mohammad Ab Rahman, Panglima 2 Div, Mej Jen Datuk Arman Rumaizi Hj Ahmad, Asisten Ketua Staf Operasi dan Latihan TD, Mej Jen Datuk Hamdan Hj Ismail, Asisten Ketua Staf Perisikan, Mej Jen Dato’ Rezil Shahidin dan Panglima 6 Briged, Brig Jen Dato’ Hj Mohd Halim Khalid.

Gambar: Sjn Saiful Fazley Rusli dan Pbt Mohammad Fadzil Akirul

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

bonus new member

sicbo online