Bersama PemimpinLawatanSemasa

2 Div Komited Menjaga Utara Tanah Air – PTD

PULAU PINANG: Panglima Tentera Darat, Jen Tan Sri Datuk Zamrose Mohd Zain menyatakan bahawa Formasi 2 Div merupakan sebuah formasi yang sangat penting kepada Tentera Darat (TD) kerana tanggungjawabnya memelihara dan menjaga wilayah utara daripada dicerobohi anasir yang mengganggu gugat kedaulatan serta keselamatan tanah air.

“Dua insiden tembak-menembak di kawasan sempadan baru-baru ini yang mengorbankan seorang anggota Pasukan Gerakan Am (PGA) dan mencederakan dua yang lain membuktikan bahawa ancaman itu adalah nyata.

“Sekatan pergerakan yang dikuatkuasakan hasil perlaksanaan OP PENAWAR dan OP BENTENG menyebabkan musuh negara mencari helah baharu untuk meneruskan aktiviti penyeludupan dan penyeberangan sempadan secara tidak sah sehinggakan mereka sanggup membunuh asal hasrat tercapai,” jelas PTD.

Tegas PTD lagi, beliau mengingatkan seluruh warga 2 Div agar sentiasa berwaspada dan patuhi segala arahan keselamatan yang dikeluarkan serta laksanakan tugas dengan penuh keberanian, ketegasan dan berintegriti tanpa mengabaikan aspek keselamatan diri.

PTD berkata demikian semasa ucapannya dalam Lawatan Ulung ke Markas Divisyen Kedua Infantri Malaysia di Kem Tun Razak pada 10 Dis 2020.

Terdahulu sebaik ketibaan PTD beliau diperkenalkan kepada pegawai-pegawai 2 Div lalu merasmikan Eagle Lounge iaitu Anjung Tamu di Lobi Utama 2 Div.

Seterusnya PTD kemudiannya diberikan taklimat pengoperasian formasi 2 Div melitupi aspek operasi, tadbir dan logistik disampaikan oleh Panglima 2 Div, Mej Jen Datuk Arman Rumaizi Hj Ahmad.

Selain itu PTD menyentuh tentang aspek kebajikan yang menjadi keutamaannya sejak dahulu dimana beliau yakin bahawa warga tentera yang dijaga kebajikan akan menunjukkan prestasi kerja yang lebih berkualiti.

“Usaha perlu dibuat dalam memastikan setiap peringkat anggota mendapat semua hak yang sepatutnya mereka perolehi dimana perkara asas seperti peralatan peribadi head to toe perlu dipastikan cukup untuk mereka melaksanakan tugasan rutin dan operasi,” tegas PTD.

Tambah PTD lagi, peringkat pucuk pimpinan TD berusaha meningkatkan keselesaan warganya melalui pembinaan baru dan penyelenggaraan rumah keluarga kerana harapan beliau mahu melihat seluruh warga TD dapat menikmati kehidupan dalam persekitaran yang aman, selesa serta selamat.

Turut hadir, Panglima Medan Barat Tentera Darat, Lt Jen Dato’ Muhammad Ab Rahman, AKS Operasi dan Latihan Tentera Darat, Mej Jen Datuk Hamdan Ismail, AKS Perancangan dan Pembangunan Tentera Darat, Mej Jen Rashidin Hashimi Ab Rashid dan AKS Perisikan, Mej Jen Dato’ Rezil Shahidin.

Gambar: Pbt Muhammad Shafirin Mohd Radzi

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

bonus new member

sicbo online