Bersama PemimpinKebajikanSemasa

Kesejahteraan Warga TD Terus Dipelihara

NEGERI SEMBILAN: Ladang Integrasi Tentera Darat (LITD) diwujudkan sebagai salah satu inisiatif membantu warga TD meringankan beban kos sara hidup yang kian meningkat selain menjadi persediaan jangka masa panjang bagi menangani krisis makanan yang dijangka akan berlaku pada masa hadapan.

Panglima Tentera Darat (PTD), Jen Tan Sri Dato’ Seri Zamrose Mohd Zain berkata demikian ketika menyempurnakan pelancaran LITD dan kiosk tani Markas Garison (MK Garison) yang merupakan sebahagian daripada Projek Pelestarian Kesejahteraan Warga di Kem Syed Sirajuddin pada 14 Feb 2023.

Cetusan idea LITD ini merupakan kerjasama bersama syarikat swasta iaitu Desatera Sdn. Bhd. yang terbahagi kepada empat fasa iaitu pembersihan kawasan, penyediaan tanah, pengurusan tanah dan pembangunan sistem irigasi serta penanaman.

Hasil tuaian daripada LITD akan dijual di kiosk tani MK Garison pada harga 30 peratus lebih rendah berbanding harga di pasaran luar.

Projek LITD ini juga akan diperluaskan ke seluruh Malaysia termasuk Sabah dan Sarawak mengikut ketetapan zon-zon yang dirancang berserta ekosistem yang lebih lengkap.

PTD kemudian berkesempatan menyampaikan sumbangan kebajikan kepada seorang pegawai dan dua orang waris anggota Lain-Lain Pangkat (LLP) yang mengalami masalah kesihatan.

Turut hadir, Timbalan Panglima Tentera Darat, Lt Jen Datuk Mohammad Ab Rahman, Panglima Medan Barat Tentera Darat, Lt Jen Datuk Hafizuddeain Jantan, Panglima Divisyen Ketiga Infantri Malaysia, Mej Jen Dato’ Rashidin Hashimi Ab Rashid, Pengerusi Eksekutif Kumpulan Brahim’s Dewina, Dato’ Seri Ibrahim Hj Ahmad, Ketua Pegawai Eksekutif Desatera, Dato’ Paduka Feizal Nor Nurbi dan pegawai-pegawai kanan TD.

Gambar: Pbt Mohammad Shukri Suhaimi & Pbt Muhammad Shafirin Mohd Radzi

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

bonus new member

sicbo online