Bersama PemimpinPenghargaanSemasa

Perbarisan Penghargaan Hargai Jasa Dua Pegawai Kanan KPA

KUALA LUMPUR: Timbalan Panglima Tentera Darat (TPTD), Lt Jen Dato’ Tengku Muhammad Fauzi Tengku Ibrahim merakamkan setinggi-tinggi penghargaan kepada mantan Pengarah Cawangan Tenaga Kerja (CTK), Mej Jen Roba’i Rahmat dan mantan Pengarah Pendidikan, Brig Jen Hj Mohd Shukri Hj Mohd Ghazali yang bakal menamatkan perkhidmatan.

“Tentera Darat (TD) dan seluruh warga Kor Perkhidmatan Am (KPA) khususnya pasti merasa sedih kerana bakal kehilangan dua pegawai kanan yang begitu komited dan telah menyumbang khidmat bakti selama lebih dari tiga dekad demi memelihara kedaulatan negara serta membangunkan Angkatan Tentera Malaysia (ATM).

“Semoga ketokohan mereka dijadikan sumber inspirasi oleh seluruh warga KPA bagi memastikan kecemerlangan dan kejayaan kor dapat terus dikekalkan.

TPTD berkata demikian semasa berucap dalam Perbarisan Penghargaan Mej Jen Roba’i Rahmat dan Brig Jen Hj Mohd Shukri Hj Mohd Ghazali di Padang Kawad Batalion Pertama Rejimen Renjer Diraja (1 RRD) pada 19 Jan 2024.

Mej Jen Roba’i Rahmat telah ditauliahkan sebagai Lt M dalam KPA (Bahagian Gaji) pada tahun 1984 dan pernah ditugaskan mengikuti misi Tim Pemantau Antarabangsa di Mindanao, Filipina mulai 1 Sep 2004 hingga 14 Okt 2005.

Sepanjang 41 tahun tempoh perkhidmatan, beliau telah berkhidmat di beberapa tempat sebelum ditempatkan di CTK dengan menyandang pangkat Brig Jen dan seterusnya dinaikkan ke pangkat Mej Jen.

Manakala Brig Jen Hj Mohd Shukri Hj Mohd Ghazali merupakan Guru Penolong Kanan di Sekolah Menengah Kebangsaan Felda Besaut, Perak sebelum memulakan kerjayanya sebagai pegawai pendidikan secara pinjaman dari Kementerian Pelajaran Malaysia.

Atas minat yang mendalam, beliau telah memohon memasuki perkhidmatan lalu ditauliahkan pangkat Kapt pada tahun 1993 dalam KPA (Pendidikan).

Pada 1 Apr 2020, beliau telah dinaikkan pangkat Kol sebagai Timbalan Pengarah Pendidikan dan seterusnya dilantik sebagai Pengarah Pendidikan dengan kenaikan pangkat Brig Jen.

Perbarisan penghargaan ini terdiri daripada empat detasmen melibatkan seramai 15 pegawai dan 173 anggota Lain-Lain Pangkat (LLP) diketuai oleh Lt Kol Zuhaimi Hj Ismail dari Komponen Pendidikan.

Sejurus tamat perbarisan, PTD kemudiannya diiringi ke Dewan Dato’ Othman Harun bagi menikmati jamuan dan menonton tayangan video montaj yang memaparkan serba sedikit coretan kenangan sepanjang perkhidmatan Mej Jen Roba’i Rahmat dan Brig Jen Hj Mohd Shukri Hj Mohd Ghazali.

Simbolik acara diakhiri dengan perarakan Street Lining sebagai simbolik penghargaan kepada kedua-dua pegawai kanan yang diraikan.

Turut hadir, Panglima Divisyen Keempat Infantri Malaysia, Mej Jen Dato’ Ts Rizal Tan Sri Ismail, Pengerusi KPA, Brig Jen Zamzuri Harun dan pegawai-pegawai kanan TD.

Gambar: LKpl Muhammad Shafirin Mohd Radzi

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

bonus new member

sicbo online