LatihanSemasa

Eks Satria Gagah Uji Kecekapan 12 Bgd

NEGERI SEMBILAN: Briged Ke-12 Infantri Malaysia (12 Bgd) melaksanakan Eksesais Satria Gagah Siri 1/2018 bermula 19 Mac hingga 28 Mac 2018 bertempat di Pusat Olah Perang Tentera Darat (POP TD) Kem Syed Sirajuddin, Gemas.

Eksesais yang dinamakan Op Pedang Bersilang ini dimulakan dengan penyampaian perintah operasi ofensif mara oleh Panglima 12 Bgd, Brig Jen Abd Malik Jiran kepada semua Pegawai Memerintah dan pelaku serta turut dihadiri oleh Komander Pasukan Istiadat DiRaja Tentera Darat (PIDTD), Kol Romaino Mohamed bersama Pengarah POP TD, Kol Abdul Razak Hussin.

Senario eksesais tersebut melibatkan aturgerak simulasi fasa ofensif mara dan serangan briged melibatkan penyertaan seramai 60 pegawai dan 86 anggota Lain-lain Pangkat (LLP), bertujuan untuk menilai tahap keupayaan pasukan dalam merancang tindakan yang seharusnya dilakukan dalam situasi peperangan sebenar.

Selain taktik peperangan, peserta turut diuji dari segi perancangan dan pelaksanaan aspek logistik, perubatan, komunikasi, rancangan tembakan dan perkiraan persekitaran kawasan operasi serta musuh yang akan dihadapi.

Eksesais diakhiri dengan fasa serangan briged dan gimik upacara menanggalkan toha kepada semua pelaku yang terlibat oleh Panglima 12 Bgd.

Panglima dalam ucapan, mengucapkan tahniah kepada semua pelaku dan staf pengendali yang terlibat kerana telah memanfaatkan ruang dan peluang seterusnya memperbaiki kelemahan yang telah dikenal pasti, seterusnya di akhir ucapan, beliau juga berharap agar eksesais seperti ini dapat dilaksanakan lebih kerap pada masa hadapan supaya setiap pegawai dan anggota dapat memahami akan peranan dan tugas hakiki dalam mengaturgerak trup, persenjataan dan logistik TD.

Gambar: Pbt Mohammad Nor Azam Mohammad Nor

Artikel Berkaitan

Back to top button

bonus new member

sicbo online