Bersama PemimpinKebajikanMINDEFSemasa

Majlis Santapan Amal YSAHMS

KUALA LUMPUR: Kebawah Duli Yang Maha Mulia Sultan Kedah Darul Aman Al-Aminul Karim Sultan Sallehuddin Ibni Almarhum Sultan Badlishah selaku Penaung Yayasan Sultan Abdul Halim Mu’Adzam Shah (YSAHMS) bersama Kebawah Duli Yang Maha Mulia Sultanah Maliha Binti Almarhum Tengku Ariff Sultanah Negeri Kedah Darul Aman mencemar duli ke Majlis Santapan Amal Yayasan Sultan Abdul Halim Mu’Adzam Shah di Dewan Perkasa, Wisma Perwira Angkatan Tentera Malaysia pada 26 Jul 2019.

Terdahulu keberangkatan tiba baginda disambut oleh Pemangku Panglima Angkatan Tentera Malaysia (PAT), Jen Dato’ Seri Panglima Hj Ahmad Hasbullah Hj Mohd Nawawi mengiringi baginda untuk sesi bergambar dan seterusnya ke Dewan Perkasa.

Majlis yang dihadiri seramai 290 orang kenamaan, pegawai ATM beserta pasangan, dimulakan persembahan Kombo Badan Kesenian Tentera Darat dan Kombo Rejimen Askar Melayu Diraja beserta para artis jemputan sambil jemputan-jemputan kenamaan menikmati santapan amal YSAHMS.

Yayasan Sultan Abdul Halim Mu’adzam Shah merupakan satu satunya badan amal di dalam Kementerian Pertahanan Malaysia yang berdaftar dengan akta syarikat di bawah kelolaan Suruhanjaya Syarikat Malaysia.

Pengistiharan rasmi Yayasan ini telah mendapat perkenan penyempurnaanya pada 20 Mei 2011 oleh Almarhum Tunku Abdul Halim Mu’adzam Shah yang merupakan Seri Paduka Baginda Yang Di-Pertuan Agong pada ketika itu.

Yayasan ini ditubuhkan bagi menjalankan kerja-kerja amal di samping menghulurkan sumbangan bantuan kebajikan seperti pembiayaan, perubatan, pendidikan khas dan lain-lain bantuan yang tidak dapat dibiayai oleh agensi kerajaan kepada warga dan pesara Angkatan Tentera Malaysia (ATM) khasnya dan seluruh warganegara Malaysia amnya, pada majlis amal yang dilaksanakan, Yayasan berjaya mengumpul dana sebanyak RM212,800.00 bagi membolehkan yayasan itu meneruskan aktiviti kebajikan dan kemasyarakatan di negara ini.

Majlis diteruskan dengan kata-kata aluan Pengerusi YSAHMS, penyampaian cenderahati kepada penyumbang-penyumbang terbanyak kepada YSAHMS serta penyampaian cendera kenangan KDYMM Sultan Kedah Darul Aman Al-Aminul Karim Sultan Sallehuddin Ibni Almarhum Sultan Badlishah selaku Penaung YSAHMS dan KDYMM  Sultanah Maliha Binti Almarhum Tengku Ariff Sultanah Negeri Kedah Darul Aman.

Turut berangkat ke majlis itu adalah Raja Muda Kedah, Duli Yang Teramat Mulia Tengku Sarafudin Badlishah Ibni Sultan Sallehuddin, Duli Yang Teramat Mulia Raja Puan Muda Kedah, Che Puan Muda Zaheeda Mohamad Ariff, Tunku Laksamana Kedah, Yang Teramat Mulia Tunku Shazuddin Ariff Ibni Sultan Sallehuddin, Kerabat Diraja Kedah serta pegawai-pegawai kanan ATM serta para penyumbang.

Gambar: Saifun Hakimi Zainon

Artikel Berkaitan

Back to top button

bonus new member

sicbo online