Bersama PemimpinPenghargaanSemasa

Perbarisan Penghargaan Persaraan Brig Jen Datuk Noor Sazali Puteh

NEGERI SEMBILAN: Panglima Tentera Darat (PTD), Jen Tan Sri Dato’ Seri Zamrose Mohd Zain merakamkan setinggi-tinggi penghargaan kepada mantan Komander Artileri Divisyen 3 Divisyen (KAD 3 Div), Brig Jen Datuk Noor Sazali Puteh di atas sumbangan bakti, jasa dan pengorbanan yang telah dicurahkan demi kepentingan perkhidmatan, agama, bangsa dan negara.

“Antara personaliti Brig Jen Datuk Noor Sazali Puteh yang patut dijadikan contoh adalah beliau seorang yang amat berdedikasi, berwawasan dan berpengetahuan luas.

“Justeru, persaraan beliau merupakan suatu kehilangan yang amat besar bagi Tentera Darat (TD) amnya dan Rejimen Artileri Diraja (RAD) khasnya,” ujar PTD.

Beliau berkata demikian ketika berucap dalam Perbarisan Penghargaan Persaraan Mantan KAD 3 Div, Brig Jen Datuk Noor Sazali Puteh di Padang Kawad Rejimen Ke-51 Artileri Diraja (51 RAD) pada 9 Ogos 2022.

Perbarisan berkonsepkan Berjalan Lalu Dalam Masa Perlahan dan Cepat melibatkan empat detasmen berkekuatan seramai 16 pegawai bersama 232 anggota Lain-Lain Pangkat (LLP) diketuai oleh Pegawai Memerintah 21 RAD, Lt Kol Zahiri Pati serta diiringi Pancaragam Pusat Kor Armor Diraja dan brass band Batalion Ke-14 Rejimen Askar Melayu Diraja (Mekanize) (14 RAMD (Mek)).

Turut berlangsung adalah acara Lintas Hormat Kenderaan melibatkan enam buah meriam yang terdiri daripada empat buah Meriam 105 Milimeter Pack Howitzer dan dua buah Meriam 155 Milimeter G5 Mark 3.

Dalam ucapan Brig Jen Datuk Noor Sazali Puteh, beliau menyatakan rasa terharu dan berbangga di atas persembahan perbarisan yang mantap serta mengucapkan setinggi-tinggi penghargaan kepada PTD yang melapangkan masa menghadiri majlis penghargaannya walaupun terikat dengan aktiviti dan tugas yang padat.

Sejurus tamat perbarisan, majlis diteruskan dengan sesi jamuan serta tayangan montaj yang menceritakan serba sedikit coretan kenangan sepanjang perkhidmatan Brig Jen Datuk Noor Sazali Puteh.

Mengimbau latar belakang Brig Jen Datuk Noor Sazali Puteh, beliau mula mengikuti latihan pegawai kadet pada tahun 1982 sebagai Ketua Seksyen di Pusat Latihan Artileri (PUSARTI) yang dahulunya dikenali sebagai Sekolah Artileri bertempat di Kem Paroi, Seremban, Negeri Sembilan.

Antara jawatan penting yang pernah beliau sandang adalah sebagai Komandan PUSARTI, Kol Cawangan Bantuan Tempur Markas Medan Barat Tentera Darat (MK PMBTD) dan jawatan terakhirnya adalah sebagai KAD 3 Div mulai tahun 2019.

Seterusnya, PTD menyampaikan cendera kenangan kepada mantan KAD 3 Div sebelum menyempurnakan gimik penyampaian peralatan sukan kepada pemerintahan Garison Gemas serta Sijil Kecemerlangan Sukan TD.

Dalam masa yang sama, PTD turut meluangkan masa menyantuni warga Kem Syed Sirajuddin dengan menyampaikan pesanan dan amanat bagi memastikan aspek kebajikan anggota terpelihara.

Simbolik acara diakhiri dengan Street Lining sebagai tanda penghargaan kepada Brig Jen Datuk Noor Sazali Puteh.

Turut hadir, Panglima Divisyen Ketiga Infantri Malaysia, Mej Jen Dato’ Tengku Muhammad Fauzi Tengku Ibrahim, Panglima Briged Pertama Infantri Malaysia, Brig Jen Mohd Saifulisham Hj Baharun, Pengerusi RAD, Brig Jen Zulmajdi Yunus dan KAD 3 Div, Brig Jen Noor Azman Ismail.

Gambar: Pbt Mohammad Shukri Suhaimi, Pbt Mohammad Fadzil Akirul dan Riffat Mohd Yusof

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

bonus new member

sicbo online