PenghargaanSemasa

Perbarisan Penghargaan Mej Jen Dato’ Ahmad Saifuddin Talha

KUALA LUMPUR: Panglima Tentera Darat (PTD), Jen Tan Sri Dato’ Seri Zamrose Mohd Zain meraikan mantan Pengerusi Kor Rejimen Semboyan Diraja (RSD) merangkap mantan Ketua Pegawai Semboyan, Mej Jen Dato’ Ahmad Saifuddin Talha dalam perbarisan penghargaan yang diadakan di Padang Kawad Cawangan Rejimental, Institut Komunikasi Elektronik Tentera Darat (IKED), Kem Perdana Sungai Besi pada 9 Dis 2022.

“Mej Jen Dato’ Ahmad Saifuddin Talha merupakan seorang pegawai yang sangat berdedikasi dan sentiasa mengabdikan diri terhadap tugas serta aktif dalam operasi-operasi ketenteraan melibatkan operasi menggempur komunis, operasi membersih jerangkap samar, operasi khas Jenalik serta beliau pernah menjadi Ketua Tim Komunikasi dan Operasi Daulat di Lahad Datu.

“Sikap komited dan kegigihan beliau wajar dijadikan sebagai bench mark agar dapat diteladani oleh seluruh warga TD dalam membentuk keperibadian yang unggul,” ujar PTD.

Perbarisan penghargaan ini berkekuatan seramai 15 pegawai dan 256 anggota Lain-Lain Pangkat (LLP) yang diketuai Lt Kol Fairuzeyaza Yahaya dari Skuadron Semboyan Briged Ke-11 Infantri (11 SSB) dengan diiringi Brassband Wanita RSD yang dipimpin Lt Nurul Fatin Hajar Ismadi.

Mej Jen Dato’ Ahmad Saifuddin Talha menitipkan pesanan kepada setiap lapisan warga RSD agar berusaha melengkapkan diri dengan ilmu pengetahuan dan teknologi terkini melibatkan bidang komunikasi, peperangan elektronik dan siber demi memastikan kecemerlangan TD.

Usai perbarisan, majlis diteruskan dengan sesi penyampaian cenderahati dan jamuan makan di Dewan Dato’ Jamil Ahmad sebelum diakhiri dengan upacara Street Lining sebagai tanda penghormatan terhadap Mej Jen Dato’ Ahmad Saifuddin Talha.

Turut hadir, Panglima Medan Barat Tentera Darat, Lt Jen Datuk Muhammad Hafizuddeain Jantan, Pengerusi RSD, Brig Jen Ts T. Azaharan T. Putra, mantan Pengarah Kanan Operasi Strategik dan Pembangunan, Bahagian Siber dan Elektromagnatik Pertahanan, Brig Jen Zahar Ariffin, Pengerusi Veteran RSD, Kol Dato’ Mohd Akram Mohd Akbar (B) dan pegawai-pegawai kanan RSD.

Gambar : PW II Shamsul Zaidi Zolkoffly & Pbt Mohammad Syukri Suhaimi

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

bonus new member

sicbo online