2 DivSemasa

Bengkel Pengguna WRB Base (NC2) Sistem P4 Tahun 2017

PULAU PINANG: Markas Divisyen Kedua Infantri Malaysia (MK 2 Div) melalui Sel P4 MK menganjurkan Bengkel Latihan Pengguna Web Base (NC2) Sistem P4 Tahun 2017 yang bermula pada 27 Nov hingga 30 Nov 2017 di MK 2 Div cawangan P4.

Bengkel yang dianjurkan khusus untuk staf dan pengguna-pengguna Sistem P4 Darat naungan formasi 2 Div untuk memberi pendedahan dan latihan mengenai cara-cara pengendalian sistem ini semasa operasi dan latihan.

Penglibatan peserta bengkel seramai 40 orang, terdiri daripada formasi 2 Bgd, 6 Bgd, 8 Bgd dan 30 Bgd yang terdiri dari Pegawai Operasi/Gerak, Staf gerak, Staf risik termasuk staf P4 sendiri.

Secara amnya Bengkel singkat ini amat membantu memahirkan lagi penggunaan sistem yang telah lama berada dalam ATM semenjak tahun 2000 lagi.

Banyak penambahbaikan mengenai sistem ini dipelajari selama tiga hari dan dari hasil dari kaji selidik yang dibuat menunjukkan bahawa ramai dari peserta memahami dan meningkatkan pemahaman penggunaan sistem ini dengan lebih baik.

Bengkel ini telah mendapat bantuan syarahan dari Syarikat pembekal sendiri iaitu SCS (System Consultancy Services) yang di ketuai oleh Mej (B) Rosman Muji.

Bagi memperkasa implementasikan Sistem P4 dicadangkan agar pihak formasi dapat mengadakan lebih banyak Ceramah /pendedahan NC2 ini kepada semua anggota Tentera di semua formasi formasi tentera supaya semua anggota memahami tugas dan tanggungjawab mengenai sistem ini.

Bengkel latihan ini dirasmikan oleh Ketua Staf MK 2 Div, Kol Noorrul Azril Ariffin manakala acara penutup pula dilaksanakan oleh Lt Kol Cheong Siow Fong, SA P4 MK PMBTD.

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

bonus new member

sicbo online