Bersama PemimpinKebajikanLawatanSemasaVeteran

Lawatan Kebajikan Pamer Keprihatinan PTD

NEGERI SEMBILAN: Panglima Tentera Darat (PTD), Jen Tan Sri Dato’ Seri Zamrose Mohd Zain melakukan Lawatan Kebajikan ke atas warga Divisyen Ketiga Infantri Malaysia (3 Div) dan veteran Tentera Darat (TD) di Grandstand Pavilion Rejimen Ke-51 Artileri Diraja (51 RAD) pada 9 Ogos 2022.

Seramai tiga waris anggota dan veteran disantuni PTD dimulai dengan Sjn Mohd Hazri Abdul dari Skuadron Keempat Rejimen Askar Jurutera Diraja (Jambatan) (4 Skn RAJD (Jn)) yang kehilangan tangan kiri selepas tersangkut pada rim motosikalnya dalam kemalangan jalan raya. Kini, keadaan kesihatannya stabil namun memerlukan perhatian dan penjagaan yang rapi daripada ahli keluarga.

Seterusnya, PTD menyantuni veteran TD iaitu Kpl Hamid Katik (B) yang kehilangan kaki kirinya akibat terpijak jerangkap samar ketika melaksanakan operasi mencari dan menjejak pengganas komunis dalam Operasi Gonzales 1 di Grik, Perak pada tahun 1978. Akibat daripada kejadian tersebut kaki kiri beliau terpaksa dipotong.

PTD mengakhiri Lawatan Kebajikan dengan menyantuni bapa kepada PW II Mohd Najib Mohd Tahir dari Cawangan Lapangsasar Markas Garison Gemas iaitu Encik Mohd Tahir Mohd Said yang menghadapi masalah jantung, darah tinggi dan kencing manis.

Di samping itu, PTD turut menyampaikan sumbangan wang tunai dari Tabung Zakat ATM dan Tabung Kebajikan TD bagi mengurangkan beban yang ditanggung oleh anggota dan keluarga.

Pelaksanaan aktiviti seumpama ini sejajar dengan Tonggak Ketiga Perintah Ulung beliau iaitu Pelestarian Kesejahteraan Warga.

Turut hadir, Panglima Medan Barat Tentera Darat, Lt Jen Datuk Muhammad Hafizuddeain Jantan, Panglima 3 Div, Mej Jen Dato’ Tengku Muhammad Fauzi Tengku Ibrahim dan pegawai-pegawai kanan TD.

Gambar: Pbt Mohammad Shukri Suhaimi dan Pbt Mohammad Fadzil Akirul
#KesejahteraanWargaTD

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

bonus new member

sicbo online