Bersama PemimpinMisi PengamanSemasa

TPA M-15 Komited Laksana Tugas Keamanan

KUALA LUMPUR: Panglima Angkatan Tentera (PAT), Jen Tan Sri Dato’ Sri Hj Affendi Buang TUDM mewakili seluruh warga Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dan pihak kerajaan Malaysia mengucapkan ‘Selamat Kembali ke Tanah Air’ kepada warga Tim Pemantau Antarabangsa Mindanao 15 (TPA M-15) yang telah berjaya menamatkan misi keamanan di bumi Mindanao, Filipina.

Beliau berharap dua Pegawai Tadbir Diplomatik daripada TPA M-15 yang masih kekal di sana bagi meneruskan misi bersama TPA M-16 yang telah mengambil alih tugas sejak 10 Apr yang lalu diberi kekuatan, kesabaran dan perlindungan oleh Ilahi sepanjang menjalankan misi yang murni ini.

“Walaupun berhadapan dengan pelbagai cabaran serta ancaman akibat pergolakan, mereka terus komited melaksanakan tugas demi memastikan ketenteraman awam terpelihara melalui pemantauan gencatan senjata yang telah dimeterai oleh kedua-dua pihak agar ianya dihormati dan dipatuhi sebilang masa.

“Dalam masa yang sama, TPA M-15 juga berjaya melaksanakan beberapa inisiatif bagi membantu pembangunan sosio-ekonomi masyarakat Mindanao sekaligus meningkatkan lagi imej Malaysia sebagai sebuah negara pendamai yang berkaliber dan boleh dipercayai,” jelas PAT.

PAT berkata demikian semasa ucapan beliau dalam Majlis Pembubaran TPA M-15 di Dewan Perkasa Wisma Perwira pada 23 Apr 2021.

Di kesempatan itu, beliau mengucapkan syabas kepada Ketua Misi TPA M-15 iaitu Mej Jen Dato’ Muhammad Anwar Abdullah yang telah berjaya memimpin Tim tersebut yang berkekuatan seramai 15 pegawai dan seorang anggota Lain-Lain Pangkat (LLP) dengan baik dan selamat sepanjang penugasan di Mindanao.

Beliau turut merakamkan penghargaan dan terima kasih kepada Jabatan Perdana Menteri, Kementerian Pertahanan, Kementerian Luar Negeri, ketiga-tiga cabang perkhidmatan ATM, Polis DiRaja Malaysia (PDRM) dan lain-lain pihak yang telah meletakkan sepenuh komitmen demi menentukan sokongan, kerjasama dan bantuan yang berterusan sepanjang TPA M-15 melaksanakan misi mereka.

Dalam majlis ini, PAT telah menyempurnakan pemakaian Lencana Combat Kagitingan yang dianugerahkan oleh Angkatan Tentera Filipina kepada TPA M-15 atas keberanian dalam melaksanakan misi di Mindanao.

TPA M ditubuhkan bagi melaksanakan tugas-tugas berpandukan kepada Term of Reference (TOR) bagi memantau perjanjian gencatan senjata yang melibatkan pihak Government of Philippines (GPH) dan Moro Islamic Liberation Front (MILF).

Sepanjang penugasan, TPA M-15 telah melaksanakan 959 aktiviti merangkumi 188 Monitoring Patrol, 157 pertemuan bersama Pemegang Taruh , tiga Joint Field Verification and Visitation, 73 Peace Advocacies, 100 aktiviti Jiwa Murni termasuk Medical Outreach dan 198 Mesyuarat  dan taklimat yang melibatkan proses-proses perjanjian damai termasuk melaksanakan GPH-Milf Tripartite Meeting yang telah tertangguh hampir dua tahun.

Turut hadir, Panglima Angkatan Bersama, Lt Jen Dato’ Hj Yazid Hj Arshad TUDM,  Pengarah Bahagian Penyelidikan Jabatan Perdana Menteri, Ahmad  Faris Ahmad, pegawai kanan ATM, PDRM dan pegawai awam Kementerian Pertahanan.

Gambar: Pbt Mohammad Shukri Suhaimi

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

bonus new member

sicbo online