Bersama PemimpinLatihanSemasa

Penyatuan Kuasa Tembakan Dalam LKT 2021 Bukti Kesiagaan ATM – PAT

NEGERI SEMBILAN: Panglima Angkatan Tentera (PAT), Jen Tan Sri Dato’ Sri Hj Affendi Buang TUDM menyaksikan Latihan Kuasa Tembakan (LKT) Tahun 2021 bertempat di Lapang Sasar Asahan, Kem Syed Sirajuddin, Gemas pada 14 Okt 2021.

Dalam ucapan PAT, beliau menjelaskan bahawa latihan ini secara tidak langsung mempamerkan kredibiliti Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dalam menggalas tugas utama iaitu memastikan keselamatan dan kedaulatan negara sentiasa terpelihara.

“Apa yang dipertontonkan pada Hari ATM Ke-88 di Kem Segenting pada 22 Sep lalu bagi saya adalah menggerunkan, namun apabila ditambah dengan penyatuan kuasa tembakan yang dipamerkan pada hari ini memperlihatkan kredilibiti dan keupayaan sebenar ATM.

“Keupayaan yang ditonjolkan juga adalah sebagai simbol keyakinan rakyat bahawa kesiagaan ATM kepada tugas utama tidak terjejas walaupun kini tumpuan diberikan kepada pelaksanaan tugas sekunder iaitu membantu negara menangani pandemik COVID-19,” tegasnya.

Tambahnya lagi, melalui latihan ini jelas menggambarkan anggota tentera mampu mengendalikan platform kenderaan dan persenjataan yang sophisticated dan terkini secara profesional sebagaimana latihan yang diberikan.

Terdahulu ketibaan PAT disambut oleh Panglima Tentera Darat (PTD), Jen Tan Sri Datuk Zamrose Mohd Zain dan kemudian diberi taklimat berkenaan latihan oleh Panglima 3 Div, Mej Jen Dato’ Tengku Muhammad Fauzi Tengku Ibrahim.

LKT 2021 ini diadakan untuk mempamerkan keupayaan sesebuah combat team dalam ketumbukan combined arms melalui maneuver dan kuasa tembakan secara segmen dinamik yang merangkumi senjata Bantuan Infantri, Mekanize, Armor, Artileri, Pasukan Udara Tentera Darat (PUTD) serta Pesawat Udara Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) dan Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) dalam memperagakan keberkesanan sistem persenjataan ATM.

Selain itu, latihan ini turut menguji pengurusan pasukan serta keupayaan dan kompetensi anggota yang terlibat dalam melaksanakan latihan tembakan peluru hidup.

Latihan juga diadakan bagi memberi pendedahan kepada para penuntut Kursus Pemerintahan dan Staf Malaysia (KPSM) dari Maktab Turus Angkatan Tentera (MTAT) di mana ianya telah dipertontonkan kepada mereka pada 12 Okt 2021.

Latihan ini kali terakhir diadakan pada tahun 2019, namun dalam skala kecil disebabkan negara ketika itu dilanda keadaaan jerebu, manakala pada tahun 2020 latihan tidak dapat dilaksanakan disebabkan pandemik COVID-19.

Seramai 969 pegawai dan anggota Lain-Lain Pangkat (LLP) terlibat dalam LKT 2021 bersama 106 buah aset dan persenjataan melibatkan Kenderaan Perisai Pendekar, Gempita, Lipan Bara, Adnan dan Malaysian Infantry Fighting Vehicle (MIFV) manakala aset persenjataan pula merangkumi persenjataan kecil hingga ke senjata berkaliber besar seperti Unit Lancar Berganda (ULB) Astros II, Meriam 155 MM G5 MK III, Meriam 105 MM PH L5, Anti-Tank Guided Missile (ATGW) Ingwe, Baktar Shikan, Mortar 81 MM dan Rocket-Propelled Grenade (RPG-7 40MM).

Selain itu, latihan tembakan turut melibatkan persenjataan peringkat kompeni iaitu Colt M4, Minimi, M203, GPMG, RPG-7 dan Mortar 60 MM, senjata batalion terdiri daripada Heavy Machine Gun (HMG) dan Automatic Grenade Launcher (AGL), manakala pesawat terlibat adalah Helicopter Super Lynx dari TLDM yang dipasang dengan persenjataan HMG, dan Helicopter Agusta A109 LOH bersama Gatling Gun dari PUTD.

Turut hadir,  Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam, Tan Sri Mohd Khairul Adib Abd Rahman, Ketua Setiausaha (KSU) Kementerian Pertahanan, Dato’ Sri Muez Abd Aziz, Timbalan Panglima Tentera Darat, Lt Jen Dato’ Mohammad Ab Rahman, Panglima Medan Barat Tentera Darat, Lt Jen Datuk Muhammad Hafizuddeain Jantan dan Panglima Medan Timur Tentera Darat, Lt Jen Dato’ Mardzuki Muhammad.

Gambar: SSjn Shamsul Zaidi Zolkoffly, LKpl Muhammad Nashriq Khairul Zaime, Pbt Muhammad Shafirin Mohd Radzi, Saifun Hakimi Zainon, Riffat Mohd Yusof dan Mohammad Nazif Mohd Zuki.

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

bonus new member

sicbo online