MINDEFSemasa

Eks Wira Acorn Mantapkan Anggota Perisikan

KUALA LUMPUR: Seramai 49 pegawai dan 210 anggota Lain-Lain Pangkat (LLP) Bahagian Staf Perisikan Pertahanan (BSPP) terlibat dalam Perbarisan Perasmian Eksesais (Eks) Wira Acorn Siri 3/17 yang dirasmikan oleh Ketua Pengarah Perisikan Pertahanan (KPPP), Lt Jen Datuk Abdul Hadi Hj Hussin di Padang Kawad BSPP pada 17 Apr 2017.

Eks ini merupakan siri ketiga dengan pelaksanaan staff exercise (STAFFEX) mulai 18 hingga 20 Apr 2017 dan diikuti Command Post Exercise (CPX) bermula dari 25 hingga 28 Apr 2017 dengan matlamat utamanya adalah untuk menguji kemahiran warga perisikan dalam mengendalikan Fungi Staf Perisikan (Intelligence Staf Function) di peringkat strategik dan operasi berasaskan senario ancaman keselamatan di Laut China Selatan.

Dalam ucapan KPPP, beliau mengharapkan semua yang terlibat dapat memahami proses serta prosedur-prosedur tugas staf perisikan bagi menghadapi suasana konflik di masa hadapan dan latihan ini dilihat sebagai ruang untuk memperbaiki dan memperbaharui prosedur dalam mengendalikan platform serta landasan yang diperkenalkan dalam Angkatan Tentera Malaysia (ATM).

“Saya berharap semua peserta latihan akan menggunakan kesempatan yang diberikan untuk mempertingkatkan kefahaman, kemahiran dan kepakaran masing-masing dalam semua bidang yang dipraktikkan dalam latihan pada kali ini dan memberikan komitmen yang padu agar kita dapat mencapai objektif latihan bagi melahirkan komuniti perisikan yang komited terhadap tugas serta menghasilkan produk perisikan yang tepat,” tegasnya.

Terdahulu, sebagai simbolik KPPP memakaikan toha kepada ketua-ketua eks yang dilantik sepanjang latihan ini dilaksanakan.

Turut hadir Timbalan Ketua Pengarah Perisikan Pertahanan, Mej Jen Dato’ Mohd Sobri Paridaludin Ismail, Pengarah Kor Risik Diraja, Kol Mahmud Ahmad, pengarah-pengarah direktorat dan ketua-ketua cawangan.

Gambar: Tengku Norsuraya Tengku Abd Rahman

 

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

bonus new member

sicbo online