SemasaTrup TD

Eksesais TEDUNG BARA Tingkatkan Ketangkasan 11 RGK

JOHOR: Seramai sembilan pegawai dan 82 anggota Lain-Lain Pangkat (LLP) terlibat dalam Eksesais TEDUNG BARA Siri 1/2021 yang dilaksanakan bermula pada 20 Nov hingga 27 Nov 2021.

Eksesais ini berkonsepkan penerjunan bebas High Altitude – High Opening (HAHO) dan High Altitude – Low Opening (HALO) di mana penerjunan HAHO dilaksanakan pada ketinggian 17,000 kaki ke bawah dengan menggunakan bantuan oksigen.

HAHO dilaksanakan pada 24 hingga 25 Nov 2021 melibatkan anggota daripada Skuadron Sierra (Skn Sierra), Rejimen Ke-11 Gerak Khas (11 RGK) menggunakan pesawat EC 725 dan C 130H milik Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM).

Eksesais yang dijalankan pada peringkat rejimen ini adalah untuk meningkatkan kemahiran penerjunan dari segi Taktik, Teknik dan Prosedur (TTP) di kalangan anggota terlibat.

Selain menguji tahap kompetensi tim intip dalam melaksanakan penyusupan udara ke kawasan musuh melalui teknik HAHO, ia juga bertujuan untuk menguji keberkesanan peralatan yang digunakan dalam penerjunan HAHO.

Eksesais seumpama ini juga merupakan salah satu medium penting dalam aspek kesiagaan dan ketangkasan bagi pasukan khas Tentera Darat (TD) untuk meningkatkan lagi kecekapan anggota serta menjamin keselamatan anggota yang diaturgerak bagi sesuatu misi.

Gambar: LKpl Muhammad Nashriq Khairul Zaime dan Pbt Muhammad Shafirin Mohd Radzi

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

bonus new member

sicbo online