Bersama PemimpinKebajikanVeteran

MyVeteranMall Tingkat Peluang Keusahawanan Digital Kepada Veteran ATM

KUALA LUMPUR: Timbalan Menteri Pertahanan, Dato’ Sri Ikmal Hisham Abdul Aziz menyatakan tinjauan pendapat umum terhadap institusi keluarga pada tahun lepas sehingga kini mendapati penggunaan teknologi digital semakin meningkat pada zaman pandemik COVID-19 disebabkan aktiviti ekonomi banyak dipacu oleh platform e-dagang, bekerja dari rumah dan perkhidmatan penghantaran makanan secara atas talian.

“Sehingga kini, pelbagai inisiatif dilaksanakan oleh kerajaan untuk menggalakkan pemodenan perniagaan dengan menerima pakai teknologi termaju dalam usaha pendigitalan seperti Jalinan Digital Negara juga dikenali sebagai JENDELA yang memperuntukkan RM 700 juta pada tahun 2022 bagi menambahbaik jaringan internet di seluruh negara termasuk di kawasan pedalaman.

“Selain daripada usaha yang dilaksanakan oleh pihak kerajaan, sektor swasta juga memainkan peranan penting dalam membantu melahir dan memperkasakan pengusaha-pengusaha kecil negara,” jelas beliau.

Timbalan Menteri Pertahanan berkata demikian dalam ucapannya semasa menyempurnakan Pelancaran Aplikasi MyVeteranMall dengan diiringi Panglima Angkatan Tentera (PAT), Jen Tan Sri Dato’ Sri Hj Affendi Buang TUDM dan Panglima Tentera Darat (PTD), Jen Tan Sri Datuk Zamrose Mohd Zain bertempat di hotel terkemuka sekitar Kuala Lumpur pada 30 Nov 2021.

MyVeteranMall adalah sebuah platform digital komuniti hasil inisiatif Jabatan Hal Ehwal Veteran (JHEV) Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dengan kerjasama MIDC Technology Sdn Bhd bertujuan untuk memberikan kemudahan dan peluang keusahawanan secara saluran digital kepada komuniti Veteran ATM bagi menambahbaik status sosio-ekonomi melalui pelbagai aktiviti seperti e-Info, e-Dagang dan e-Servis.

Di samping itu, aplikasi ini membolehkan mereka terus berhubung antara satu sama lain dengan komuniti luar, menjadi lebih mampu diri, membina perniagaan yang kukuh dan kekal berguna kepada masyarakat selepas persaraan.

Dengan pelancaran MyVeteranMall ini, warga Veteran ATM akan mempunyai satu ruang sehenti di atas talian untuk melaksanakan pelbagai aktiviti seperti membuat transaksi, mempromosi, memasarkan dan pembelian barangan dalam lingkungan ruang yang canggih dan selamat.

Turut hadir, Ketua Setiausaha Kementerian Pertahanan, Dato’ Sri Muez Abd Aziz, Ketua Pengarah Jabatan Hal Ehwal Veteran ATM, Mej Jen Dato’ Dzulkarnain Ahmad dan Pengarah MIDC Technology Sdn Bhd, Datuk Mohd Shu’aib Ishak.

Gambar: Pbt Muhammad Shafirin Mohd Radzi

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

bonus new member

sicbo online